Dio požara u Njivicama pod kontrolom, vatru gase i iz vazduha

Na trenenu je preko 50 vatrogasaca i preko 10 cistjerni, a u logistiku su uključeni i privatnici

88381 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Milica Boca
Foto: Milica Boca
Ažurirano: 02.08.2022. 20:55h

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi uspjeli su da obuzdaju vatrenu stihiju na požarištu u Njivicama.

Kako je za RTHN kazao komandir Zlatko Ćirović, veliki problem predstavlja vjetar koji se ne stišava.

"Požar je i dalje aktivan, jedan dio je pod kontrolom. Međutim, zapadno prema Žvinjama nije još uvijek, tako da se avijacija Direktorata bazirala da taj dio presječe. Očekujem ubrzo i helikopter Vojske Crne Gore", kazao je on.

Vjeruje da bi situacija bila mnogo bolja ukoliko bi vjetar stao, jer bi uz asistenciju vatrogasaca sa terenena, avijacija mogla da sanira požarište u relativno kratkom roku.

Ćirović je naveo i da su vatrogasci iz cijele Boke danas u Njivicama.

"Kod nas su trenutno kolege iz Kotora i Tivta, kao i dobrovoljna društva. Kao i uvijek na vidjelo je izašla solidarnost u ovakvim situacijama", ističe on.

Služba zaštite i spašavanja Tivta na ispomoć kolegama u Herceg Novom koji se bore sa velikim požarom iznad Njivica izašla je sa specijalnim kamionim za gašenje šumskih požara i malim navalnim vozilom.

Po dva vatrogasna kamiona na ispomoć u Herceg Novi uputila su dobrovoljna vatrogasna društva "Krtoli" i "Boka", a DVD "Tivat" jednu vatrogasnu cisternu.

DVD Tivat ekipa
foto: DVD Tivat

Na terenu je trenutno preko 50 vatrogasaca i preko 10 cistjerni, a u logistiku su uključeni i privatnici.

Saobraćaj Njivičkim putem, koji je oko 11 sati zaustavljen zbog bezbjednosti, ponovo je pušten.

Na Njivičkom putu u hercegnovskoj opštini, prije graničnog prelaza, jutros oko devet sati izbio je požar velikih razmjera.

Situacija je bila i kritična jer je vatra prešla put i širila se prema naselju.

Izgorio je jedan napušteni objekat, a vatra je prijetila da ugrozi više od 15 kuća. Vatrogasci intervenišu duž cijelog Njivičkog puta, do graničnog prelaza Kobila.

Dvije kuće bile su u neposrednoj opasnosti od požara, ali su odbranjene zahvaljujući reakciji vatrogasaca.

U gašenje požara uključio se avion Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je za RTHN vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu u spašavanje Miodrag Bešović

"Avion smo preusmjerili iz Nikšića, gdje je bio angažovan na gašenju požara. Došao je, jer su se popravili meteo uslovi", kazao je on.

Za požar iznad Njivica su na ispomoć kolegama iz Herceg Novog, sa ljudstvom i protivpožarnim vozilima, došle i ekipe tivatske Službe zaštite i spašavanja, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava "Tivat" i "Boka" iz Tivta i "Krtoli" iz Radovića.

Nakon prosipanja vode na požarište, avion slijeće na tivatski aerodrom po novu količinu, ali punjenje ide relativno brzo, navodi Bešović i dodaje da će pomoć kanadera iz Hrvatske ovoga puta izostati.

"Njima su aktivni požari, a vazduhoplovi su im angažovani na gašenju. Ostali smo u komunikaciji, pa ukoliko oni to riješe, izaći će nam u susret. Pokrenuli smo sve procedure", kazao je Bešović.

Akcija spašavanja na Durimitoru je pri kraju, pa se može očekivati da se u gašenje uskoro uključi i helikopter Vojske Crne Gore.

Bešović je ranije u toku dana kazao za taj medij da avion Direktorata, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nije uključen u gašenje požara.

"Uputili smo zahtjev Hrvatskoj. Čekamo odgovor od njih, da vidimo imaju li raspoloživih kanadera koje bi mogli da nam upute na ispomoć. Na terenu je trenutno šest vozila Službe zaštite Herceg Novi i jedno DVD Boka iz Kotora", naveo je Bešović.

On je kazao da se meteo uslovi prate u svakom momentu, kako bi avion bio upućen na požarište. Helikoper Vojske trenutno je na Durmitoru radi spašavanja jedne ženske osobe.

"Vjetar je promjenjljivog smjera i okreće požar iz jednog u drugi smjer, zbog čega je situacija nepredvidljiva. Naša dron ekipa je na terenu i prenosi nam slike sa požarišta", rekao je Bešović, dodavši da su resursi Crne Gore ograničeni.

Televizija Vijesti javila je jutros da se požar brzo širi zbog bure u Boki kotorskoj, a gori nisko i suvo rastinje.

Portal RTHN objavio je da je plamen, koji se ranije širio prema vrhu brda, stigao i do prvih stambenih objekata, a Ćirović je kazao kako se nadaju da će uspjeti da ga lokalizuju ukoliko vjetar stane.

Iz RTHN su ranije jutros naveli da je pozvan Direktorat za vanredne situacije, ali da su, prema informacijama koje im je dao Ćirović, helikopteri prizemljeni zbog tehničkih problema, a avion angažovan na gašenju požara u Nudolu.

Bonus video: