Bivši radnici Vektre Jakić najavili blokadu puta: Brković nije održao obećanje

Jedan od organizatora protesta Žarko Mazalica je ispred radnika pozvao svoje bivše kolege, građane, predstavnike nevladinih organizacija, sindikalnih organizacija, političkih partija da im se pridruže u petak 5. avgusta u 10 časova na protestu

3815 pregleda 4 komentar(a)
Sa nedavne blokade puta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa nedavne blokade puta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici Vektre Jakić blokiraće u petak pet sati saobraćajnicu Pljevlja - Đurđevića Tara, nakon što vlasnik pljevaljske kompanije Dragan Brković, kako tvrde, nije održao obećanje koje im je dao u vezi s dinamikom isplate zaostalih dugovanja.

To je “Vijestima” potvrdio jedan od organizatora protesta Žarko Mazalica.

Blokadom puta, ističe on, žele da skrenu pažnju Vlade kako bi se konačno uključila u rješavanje njihovih problema.

2018. godine prekinuta je proizvodnja u Vektri Jakić i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako firma duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja. Brković zaposlenima, kako tvrde, duguje između 18 i 30 zarada, zavisno kada su dobili otkaz u firmi u kojoj su radili

Mazalica je ispred radnika pozvao svoje bivše kolege, građane, predstavnike nevladinih organizacija, sindikalnih organizacija, političkih partija da im se pridruže u petak 5. avgusta u 10 časova na protestu.

”Prije dvije sedmice odustali smo od višesatne blokade saobraćajnice nakon što smo od vlasnika kompanije Dragana Brkovića dobili ponudu dinamike isplate zaostalih dugovanja. Nismo mi njega tada zvali nego on nas i opet nije održao obećanje. Tada nam je ponudio da isplatu zaostalih zarada izvrši u dvije rate, s tim što bi prvu isplatio u septembru. Naš jedini zahtjev bio je da sastanku prisustvuje 25 radnika koji su redovni na protestima i da sastanku prisutvuju mediji. On se s tim složio. Od tada je prošlo 15 dana i nije se desilo ništa, nije ni zvao niti se oglašavao, kazao je Mazalica.

Brković zaposlenima, kako tvrde, duguje između 18 i 30 zarada, zavisno kada su dobili otkaz u firmi u kojoj su radili. Proizvodnja u Vektri Jakić prekinuta je krajem 2018. godine i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako firma duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

Mazalica je podsjetio da je Brković nedavno obećavao i da će pokrenuti pogon za proizvodnju peleta, ali da ni to obećanje nije ispunio.

”Ispostavilo se da je i to obećanje bila klasična kupovina vremena i ovoga puta niko nas neće odvratiti od naše namjere, nećemo odustati od radikalizacije protesta i petočasovne blokade puta”, rekao je Mazalica.

Bivši radnici “Vektre Jakić” prije više od mjesec dana blokirali su na pola sata put Pljevlja - Đurđevića Tara u naselju Radosavac, nedaleko od ulaska u krug preduzeća.

Oni su se, kako je tada saopšteno, na takav radikalan potez odlučili nakon više puta organizovanih protesta ispred zgrade Opštine i uprave kompanije, jer niko iz Vlade nije odgovorio na njihove zahtjeve.

Bonus video: