Jure li trotineti ka Zakonu?

Uprava policije traži formiranje radne grupe kako bi se električni trotineti napokon pravno definisali kao novo prevozno sredstvo. Iz Glavnog grada ne odgovaraju zašto stimulišu kupovinu električnih trotineta i jesu li spremni i da plaćaju moguće odštetne zahtjeve zbog nastalih povreda tokom saobraćajnih nezgoda

38822 pregleda 23 komentar(a)
U centru Podgorice juče, Foto: BORIS PEJOVIC
U centru Podgorice juče, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava policije tražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da formira radnu grupu koja bi počela da se bavi izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - kako bi se električni trotineti napokon pravno definisali kao novo prevozno sredstvo.

To popularno prevozno sredstvo sve više se koristi u svijetu, pa i u Crnoj Gori, gdje niti su zakonom regulisani niti policija ima pravne alatke da kažnjava ili iz saobraćaja isključuje korisnike, koji najčešće trotinete voze bez nošenja kacige.

Još početkom 2020. godine na reaciji UP - MUP razmatrala se mogućnost da se, kroz Zakon o bezbjednosti drumskog saobraćaja, ili kroz druge odgovarajuće pravne akte, propišu norme koje će se odnositi na omogućavanje korišćenja električnih trotineta u saobraćaju.

Od toga se tada odustalo zbog nedostatka jasno definisanih normi, kako u direktivama EU tako i kod zemalja članica i država iz regiona, koje imaju potpuno različit pristup u pravnom regulisanju ko može koristiti, pod kojim uslovima, na koji način i na kojim površinama električne trotinete.

Glavni grad afirmiše trotinete

Glavni grad tokom protekle dvije godine u nekoliko akcija stimulisao je nabavku zakonom nedefinisanih prevoznih sredstava gdje su u okviru projekta “Podgorica na dva točka” subvenconisali kupovinu bicikala, ali i električnih trotineta.

”Vijesti” su u dva navrata od Glavnog grada tražile pojašnjenja zbog čega stimulišu kupovinu električnih trotineta, jer nijesu zakonom definisani kao prevozno sredstvo i jesu li spremni i da plaćaju moguće odštetne zahtjeve zbog nastalih povreda tokom saobraćajnih nezgoda.

Glavni grad ne odgovara na pitanja: Jedna od stanica za iznajmljivanje električnih dvotočkaša u glavnom gradu
Glavni grad ne odgovara na pitanja: Jedna od stanica za iznajmljivanje električnih dvotočkaša u glavnom gradufoto: Boris Pejović

Odgovori nikada nijesu stigli.

Zbog akcije “Podgorica na dva točka” Glavnom gradu su se obraćali tada iz MUP-a i UP gdje su ih upozorili da “neograničena upotreba električnih trotineta može uticati na narušavanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju”.

”MUP i UP su stanovišta da bi bilo kakav vid afirmisanja i stimulisanja građana, uglavnom mlađe životne dobi, na neograničenu upotrebu električnih trotineta u javnom saobraćaju, bio u suprotnosti s naporima koje preduzimamo, zajedno sa drugim organima, institucijama i NVO sektorom, s ciljem unapređenja ukupnog stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama.”

Ni Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada tokom 2020. godine, dok su trajale akcije, nije odgovorio “Vijestima” da li su uradili elaborat uticaja i opravdanosti prije nego su raspisali javni poziv, kao ni da li su tražili mišljenje MUP-a i UP oko akcije za subvencioniranje kupovine električnih trotineta...

Hrvati prvi zakonom regulisali

Prošle subote u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim su električni trotineti uvedeni kao nova kategorija vozila – “osobno prevozno sredstvo”.

Hrvati su prvi u zemljama regiona koji su pravno regulisali električne trotinete.

Zakonskim izmjenama susjedi su propisali uslove kako, ko i na kojim površinama može učestvovati u saobraćaju. Prema pisanju regionalnih medija, u toj zemlji ubuduće vozači električnih trotineta moraće da nose kacigu, a neće smjeti da koristiti slušalice prilikom upravljanja vozilom.

Ne mogu da spriječe vožnju

Prije nekoliko dana u Crnoj Gori dogodila se tragedija - kada je nakon saobraćajne nesreće smrtno stradao trinaestogodišnjak koji je upravljao električnim trotinetom.

”Vijesti” su se i par dana prije toga, ponovo bavile tom temom, konstatujući da saobraćajna policija najčešće uopšte ne reaguje na vozače električnih trotineta, čak ni kada se kreću po magistralnim putevima - gdje je propisana brzina kretanja svih ostalih legalnih vozila i do 80 kilometara na sat.

”Uprava policije trenutno nema zakonskog osnova da spriječi upotrebu električnih trotineta iz razloga što važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima ne prepoznaje ovu vrstu ‘prevoznog sredstva’. S obzirom na to da je pokrenuta inicijativa za izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u narednom periodu se očekuje i normiranje ovog ‘prevoznog sredstva’”, rečeno je tada “Vijestima” iz PR službe Uprave policije (UP).

Još 2019. poručivali da svi moraju poštovati propise

”Vijestima” je iz Uprave policije još 2019. godine rečeno da svi moraju poštovati saobraćajne propise, pa i vozači električnih trotineta...

Tada su rekli da saobraćajci kontrolišu one koji njima upravljaju, uprkos što trotineti još nisu definisani u propisima.

”Svi učesnici u saobraćaju, bez obzira u kom svojstvu učestvuju, da li kao vozači motornih vozila, motocikala, mopeda, električnih trotineta ili kao pješaci, moraju se pridržavati opštih saobraćajnih propisa i kao takvi su predmet kontrole od strane službenika saobraćajne policije. Upotreba električnih trotineta u saobraćaju nije posebno definisana u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, budući da je upotreba ovih trotineta novina na našim prostorima. Uprava policije će, posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, uputiti inicijativu za izmjenu Zakona u tom dijelu, kako bi upotreba električnih trotineta bila precizno zakonski definisana”, odgovorili su tada iz Uprave policije.

Bonus video: