Vuković: RTCG mjerio u junu kako će biti gledan u julu

"I još jedna lažna vijest menadžmenta RTCG u vezi sa istraživanjem koje je radila agencija “Damar”, a koje se bavilo snagom brenda. U tome istraživanju TVCG nije prikazana kao najgledanija televizija u državi, sa sve tri svoja kanala", kazao je Vuković

12200 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Izvještaj koji sadrži podatke o gledanosti, a koji je rađen sa OEBS-om pripremljen je u junu, dok menadžment Radio Televizije Crne Gore tvrdi da su bili najgledaniji u julu, saopštio je predsjednik Media centra Duško Vuković.

Vuković je reagovao na navode Menadžmenta RTCG-a, gdje su između ostalog kazali da izvještaj koji sadrži podatke o gledanosti, rađen u saradnji sa Misijom OEBS u Crnoj Gori je postavljen na portal RTCG istog dana kada je i objavljen, dakle 5 jula.

Media centar je, dodaje Vuković, u svom saopštenju od 6. avgusta 2022. godine, problematizovao način na koji se, u glavnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 i na portalu RTCG, "samohvališe menadžment nacionalnog javnog medijskog servisa".

Tada nisu, kako navode, ni slutili da će se menadžment RTCG, nevješto se braneći, dodatno kompromitovati pred javnošću.

"U pedesetim minutima Dnevnika 2 (https://rtcg.me/tv/emisije/informativni/dnevnik-2/372762/dnevnik-03082022.html), urednik emisije je kazao sljedeće: “Televizija Crne Gore tokom jula bila je najgledanija TV stanica, pokazuju zvanični podaci o gledanosti. Prvi, drugi i parlamentarni program zbirno su privlačili najviše gledalaca, dok je emisija ‘Dobro jutro Crna Goro’ najgledaniji jutarnji program u zemlji. Time je nastavljen dobar trend koji bilježimo. Nedavno istraživanja snage brenda RTCG koje je sprovela agencija ‘Damar’ pokazalo je da raste povjerenje u javni servis. Takođe, istraživanje Građanske alijanse, kojim su obuhvaćeni manjinski narodi, pokazalo je da manjine od svih radio i TV stanica najviše vjeruju radiju i televiziji Crne Gore", naveo je Vuković, citirajući dio iz dnevnika RTCG-a.

Media centar je, prema njegovim riječima, konstatovao da je prilikom objavljivanja navedene novosti TVCG "prekršila sopstvene programske principe i profesionalne standarde, kao i Kodeks novinara", jer nijesu navedeni izvori podataka za tvrdnju da je RTCG bila najgledanija TV stanica u julu.

"RTCG se, kao što smo citirali, pozvao na “zvanične podatke”, ne navodeći, pritom o kakvim je to podacima riječ. Media centar je iskoristio ovaj povod da se kritički osvrne na rad menadžersko-uredničke ekipe RTCG, ali je osnovna namjera bila da javno prinudimo menadžment i uredništvo RTCG da onima koji ih plaćaju (građanima i građankama) otkriju ko je to “zvanično” utvrdio da je TVCG bila u julu ove godine najgledanija televizijska stanica u državi", saopštio je Vuković.

Kako kaže, uzaludna su bila njihova "dobronamjerna, naravno" nastojanja da menadžment RTCG otkrije ko je to “zvanično” utvrdio da je TVCG bila u julu ove godine najgledanija televizijska stanica u državi.

"Zapravo i ne tako uzaludna, jer je menadžment otkrio da su podaci o gledanosti svih kanala TVCG u julu pribavljeni mjesec dana ranije. “Gdine Vukoviću”, kaže menadžent RTCG u reakciji na navode Media centra, “izvještaj koji sadrži podatke o gledanosti, rađen u saradnji sa Misijom OEBS u Crnoj Gori, je postavljen na portal RTCG istog dana kada je i objavljen, dakle 5. jula”. Izvještaj rađen sa OEBS-om pripremljen je u junu, a menadžment RTCG tvrdi da su bili najgledaniji u julu", ističe Vuković.

"Hajde da budemo samokritični, jer možda mi u Media centru nijesmo IT pismeni kao menadžment RTCG, ali nas i ovako IT nepismene čudi otkriće da se istraživanje o gledanosti odnosi na buduće vrijeme. I još jedna lažna vijest menadžmenta RTCG u vezi sa istraživanjem koje je radila agencija “Damar”, a koje se bavilo snagom brenda. U tome istraživanju TVCG nije prikazana kao najgledanija televizija u državi, sa sve tri svoja kanala", kazao je Vuković.

Iz Media centra navode da im je žao što je menadžment nacionalnog javnog emitera iskoristio i "ovu dobronamjernu kritiku Media centra da pokaže kako nije dorastao ulozi koja mu je, kršenjem zakonskih normi, omogućena od strane domaće partitokratije".

"I šta ćemo sad? Pa, da zaključimo: RTCG kojim upravlja menadžment na čelu sa nezakonito izabranim Borisom Raonićem širi lažne vijesti o gledanosti sva tri kanala TVCG, a u svojim manipulacijama zloupotrebljava međunarodnu organizaciju OSCE. I dalje ostaje otvoreno pitanje: Ko je autor zvaničnih podataka o gledanosti po kojima je TVCG bila u julu najgledanija televizijska stanica u Crnoj Gori? Dodatna pitanja su: Šta je, ovim povodom, preduzela ombudsmanka RTCG, budući da smo na djelu imali kršenje profesionalnih i etičkih standarda, a šta će preduzeti Savjet RTCG istim povodom?", zaključuje se u njegovom reagovanju.

Bonus video: