Mladi iz šest opština prošli obuku Politehnike

Ljetnju školu pohađalo dvadesetak učenika, projekat podržalo Ministarstvo sporta i mladih

4301 pregleda 0 komentar(a)
Školu pohađali mladi iz pet crnogorskih opština i glavnog grada, Foto: Politehnika
Školu pohađali mladi iz pet crnogorskih opština i glavnog grada, Foto: Politehnika

Crnogorski savez za tehničku kulturu “Politehnika” u partnerstvu sa NVO “Montenegrobotics” realizovao je projekat “Cyber nedjelja - budućnost je tu!”, tokom kojeg su se mladi iz šest crnogorskih gradova upoznali sa temama vještačke inteligencije, mašinskim učenjem, osnovima robotike...

Završnica projekta je realizovana u Podgorici u formi ljetnje škole novih tehnologija za mlade u periodu od prvog do petog avgusta u prostorijama Birziminium hub, koje je za potrebe realizacije projekta na korišćenje ustupio Glavni grad.

U projektu je učestvovalo 16 mladih iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Andrijevice i Mojkovca i pet mladih iz Podgorice.

”Mladi su imali prilike da se tokom pet dana upoznaju sa sljedećim temama i oblastima: vještačka inteligencija i njena primjena u medicini; Genetički inženjering-Prilika ili opasnost; Mašinsko učenje i vještačke neuronske mreže; Matematičko modelovanje realnog svijeta; Molekuli DNK; Osnovi robotike, elektronike i programiranja”, saopštio je “Vijestima” koordinator projekta Petar Subotić.

On je kazao da su predavači bili eminenti, mladi stručnjaci iz svojih oblasti koji su znanje i iskustvo u radu sa mladima sticali na Univerzitetu Crne Gore i to: MSc Ivan Martinović, doktorand na Univerzitetu Crne Gore, msc Marija Vojinović, dipl. matematičar Jasna Zeković, Nikola Perović, softver i hardver inžinjer.

Na kraju su učesnicima dodijeljeni sertifikati o uspješno završenoj školi. Sertifikate je dodijelila Amina Cikotić, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih.

”Ovo je druga godina kako se realizuje ljetnja škola za mlade, a planiramo da ova škola postane tradicionalna i da obuhvati što više mladih iz cijele Crne Gore”, saopštio je Subotić.

Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo sporta i mladih.

Bonus video: