Vern u Herceg Novom: Uslovi za saradnju u oblasti turizma i kulture

Katić je istakao da je na nivou države ovog ljeta evidentiran povećan broj turista iz nordijskih zemalja, te da je želja da se ovakav trend nastavi, kao i da Herceg Novi bude dodatno prepoznat kao potencijalna destinacija
112 pregleda 0 komentar(a)
Joakim Vern, Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Joakim Vern, Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 06.10.2017. 13:26h

Zamjenik ambasadora Švedske za Crnu Goru Joakim Vern kazao je, nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem da je interes njegove zemlje veća prisutnost u Crnoj Gori zbog čega su im potrebni pouzdani partneri u našoj zemlji. Zato ga, kako je rekao, raduje da je grad Herceg Novi pokazao otvorenost za saradnju.

“Susret je bio prilika za razgovor o načinima za jačanje saradnje, posebno u oblasti kulture i turizma. Značajan korak napravljen je organizacijom Dana nordijskog filma, koji su dio programa Oktobarskih dana posvećenih prazniku grada. Konstatovano je da je dobro i poželjno da ovakvih projekata bude više”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Katić je istakao da je na nivou države ovog ljeta evidentiran povećan broj turista iz nordijskih zemalja, te da je želja da se ovakav trend nastavi, kao i da Herceg Novi bude dodatno prepoznat kao potencijalna destinacija.

Predsjednik hercegnovske opštine je istako jaku povezanost između Herceg Novog i Kraljevine Norveške: pobratimstvu sa gradom Levangerom i programu koji ta zemlja realizuje sa Institutom „Dr Simo Milošević“. Istakao je da ovakva saradnja može služiti kao dobar primjer za povezivanje sa nekim od gradova u Švedskoj, sa čim se i Vern saglasio.

Katić je upoznao Verna sa činjenicom da je u Herceg Novom živio Nobelovac Ivo Andrić i da Opština ima ozbiljnu namjeru da njegovu kuću na pravi način valorizuje. U tom dijelu, od značajne pomoći bili bi kontakti sa Fondacijom Nobel čije je sjedište u Štokholmu, a u čemu će ambasada Švedske rado pomoći.

Vern je u četvrtak veče prisustvovao otvaranju Dana nordijskog filma u dvorani Park, četvorodnevne manifestacije koja je realizovana u saradnji Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture „Herceg fest“ i ambasada Švedske, Norveške, Finske i Danske, a uz podršku Savjeta nordijskih ministara i kulturnih centara nordijskih zemalja.

Bonus video: