Ministarstvo ignoriše građane, ali i ombudsmana

Stanarima Ulice 4. jula u Podgorici kojima prijeti iseljenje, povrijeđeno pravo na odgovor

2807 pregleda 2 komentar(a)
Snežana Mijušković: Ministarstvu preporučeno da u budućem radu postupa blagovremeno po zahtjevima, Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Snežana Mijušković: Ministarstvu preporučeno da u budućem radu postupa blagovremeno po zahtjevima, Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Ministarstvu rada i socijalnog staranja da bez odlaganja razmotri obraćanje stanara Ulice 4. jula u Podgorici, kojima prijeti iseljenje, jer je zemljište na kom su objekti u kojima stanuju prodato...

U mišljenju, koji potpisuje zamjenica institucije Zaštitnika Snežana Mijušković, piše i da Ministarstvo u budućem radu postupa blagovremeno po zahtjevima, dostavlja potpune, precizne i konkretne odgovore, jer se drugačije postupanje tretira kao povreda zakonskih odredbi o obaveznoj saradnji sa tom institucijom.

Stanari Ulice 4. jula bb u Podgorici obratili su se posredstvom advokata ombudsmanu, tvrdeći da sa porodicama godinama, a neki od njih skoro četiri decenije, stanuju na toj adresi, i da im prijeti iseljenje, jer je zemljište na kome su objekti u kojima stanuju prodato i predmet je postupka pred javnim izvršiteljem.

Građani su u pritužbi naveli da su se u septembru prošle godine obratili zahtjevom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za pomoć i intervenciju, kao i za prijem na razgovor, imajući u vidu da će nakon eventualnog iseljenja ostati na ulici. Tvrde da su 22. oktobra 2021. godine urgirali za dostavljanje odgovora, ali do danas nijesu dobili nikakav odgovor od Vladinog resora, te da smatraju da im je time povrijeđeno pravo na odgovor.

U mišljenju piše da je advokatica stanara obavijestila instituciju Zaštitnika da su stanari nakon izdvajanja Ministarstva rada i socijalnog staranja i imenovanja novog ministra ponovo poslali dopis, ali da im odgovor nije stigao.

Ombudsmanu se, piše u dokumentu, ovim povodom obratio i gradonačelnik Ivan Vuković, kojem su se stanari takođe obratili za pomoć, koji je njihovo obraćanje dostavio toj instituciji jer se zemljište ne nalazi u svojini Glavnog grada.

”Zaštitnik je pokrenuo ispitni postupak i zatražio izjašnjenje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja (raniji naziv organa). Kako Ministarstvo nije dostavilo izjašnjenje, a u međuvremenu je došlo i do promjene u nazivu tog resora, iz institucije Zaštitnika je ponovo upućen dopis - urgirajući za dostavljenje izjašnjenja. Međutim, izjašnjenje nije dostavljeno”, navodi se u mišljenju.

Iz institucije Zaštitnika je utvrđeno da je pritužba stanara osnovana i da im je povrijeđeno pravo na odgovor jer Ministarstvo nije odgovorilo u vezi sa zahtjevom za pomoć u rješavanju stambenog pitanja.

”Ministarstvo, naime, ni na koji način, u razumnom roku ni kasnije, nije odgovorilo podnosiocima pritužbe na zahtjev - molbu, koja se ticala njihovih interesa”.

U mišljenju piše da je institucija Zaštitnika 9. marta ove godine obavijestila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja o pritužbi i istovremeno zatražila izjašnjenje, ali da taj resor ni nakon urgencije nije dostavio izjašnjenje, te su na osnovu raspoloživih podataka zasnovali mišljenje.

”... Cijeneći vrijeme koje je proteklo od prvog obraćanja (30.09.2021. godine) podnosilaca resoru nadležnom za poslove socijalnog staranja, to Zaštitnik smatra da su ministarstva postupila suprotno odredbi člana 57 stav 1 Ustava Crne Gore iz kojeg proizilazi da svako ima pravo da se obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor”, piše u mišljenju.

Navodi se da na nužnost dostavljanja odgovora stranci koja se obrati organu, osim Ustava, ukazuje i Evropski kodeks dobrog administrativnog ponašanja (član 13), koji utvrđuje da je službenik dužan da se postara da svaki građanin koji se pismenim putem obrati instituciji, dobije odgovor...

Bonus video: