MVP: Nakon obavještenja crnogorskog OKC-a opozvan dolazak protivpožarnog aviona iz Hrvatske

"Avion se, 11. avgusta u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, međutim, u međuvremenu je Operativno komunikacioni centar 112 Crne Gore kontaktirao Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Hrvatske i obavijestio ih da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno"

30888 pregleda 77 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je da se protivpožarni aviona iz Hrvatske juče u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, ali da je, kako navode Operativno komunikacioni centar obavijestio kolege iz Hrvatske da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno.

"Avion se, 11. avgusta u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, međutim, u međuvremenu je Operativno komunikacioni centar 112 Crne Gore kontaktirao Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Hrvatske i obavijestio ih da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno, nakon čega je avion opozvan", piše na Tviter nalogu MVP-a.

Oni su se zahvalili Republici Hrvatskoj na spremnosti da pomogne gašenju požara u Boki Kotorskoj".

"Što je u saradnji nadležnih ministarstava i urađeno sljedećeg dana uprkos tome što je hrvatska flota bila desetkovana kvarovima uslijed požara koji su harali u toj državi", navodi se u saopštenju MVP-a.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić bio je za juče najavio dolazak jednog specijalnog protivpožarnog hidroplana iz Hrvatske kao ispomoć u gašenju požara u Boki.

Međutim načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je juče "Vijestima" da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, juče ujutro poslao Hrvatskoj.

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri "Canadaira" od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", rekao je "Vijestima" Bešović.

Bonus video: