"nadamo se da ombudsman neće pokleknuti pod pritiskom menadžmenta"

Media centar dostavio prigovore Ombudsmanu RTCG i AEM: Širenje lažnih vijesti na TVCG

Neobjavljivanjem navedenih podataka, Vuković dodaje da je TVCG prekršila i "profesionalne standarde tačnost, objektivnost, kredibilnost i pravednost", koji su utvrđeni u internom Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima

8454 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Media centar dostavio je danas Ombudsmanu RTCG i Agenciji za elektronske medije (AEM) prigovor povodom, kako su kazali, širenja lažnih vijesti na RTCG.

To je saopštio predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković, dodajući da je u emisiji Dnevnik 2 od 3. avgusta i na portalu RTCG istoga dana objavljena vijest o gledanosti sva tri kanala TVCG.

"Vijest je glasila ovako: “Televizija Crne Gore tokom jula bila je najgledanija TV stanica, pokazuju zvanični podaci o gledanosti. Prvi, drugi i parlamentarni program zbirno su privlačili najviše gledalaca, dok je emisija ‘Dobro jutro Crna Goro’ najgledaniji jutarnji program u zemlji. Time je nastavljen dobar trend koji bilježimo. Nedavno istraživanja snage brenda RTCG koje je sprovela agencija ‘Damar’ pokazalo je da raste povjerenje u javni servis. Takođe, istraživanje Građanske alijanse, kojim su obuhvaćeni manjinski narodi, pokazalo je da manjine od svih radio i TV stanica najviše vjeruju radiju i televiziji Crne Gore", citirao je Vuković.

On smatra da vijest nije sadržala nijedan od onih podataka koji bi, prema Kodeksu novinar/ki Crne Gore trebalo da budu navedeni kada se saopštavaju rezultati istraživanja javnog mnjenja (Smjernica 2.5. Kodeksa), a to su broj ispitanika, datum sprovođenja istraživanja, identitet naručioca istraživanja, kao i postavljena pitanja.

Neobjavljivanjem navedenih podataka, Vuković dodaje da je TVCG prekršila i "profesionalne standarde tačnost, objektivnost, kredibilnost i pravednost", koji su utvrđeni u internom Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima.

"Profesionalni standard ‘tačnost’ podrazumijeva, kako piše u Pravilniku, da “prenesena poruka mora da reflektuje tačne činjenice i ne smije navoditi na pogrešan zaključak”. Profesionalni standard ‘objaktivnost’ podrazumijeva, pored ostalog, da “pri izvještavanju treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera”. Profesionalni standard ‘kredibilnost’ podrazumijeva, uz ostalo, da “informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omogućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove”, kao i da su “novinari i urednici (su) odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost”. Profesionalni standard ‘pravednost’ podrazumijeva da “sve relevantne činjenice” moraju biti uključene u vijesti ili programske sadržaje", navodi se u njegovom saopštenju.

U prigovorima Ombudsmanu RTCG i AEM-u su iz Media centra ukazali na činjenicu da je istraživanje sa agencijom Damar sprovedeno u junu i nije se moglo odnositi na gledanost TVCG u julu.

"Takođe, u tom istraživanju nema podataka o gledanosti tri kanala TVCG pa to istraživanje sigurno nije izvor podataka iako se na njega poziva menadžment RTCG. U javnoj komunikaciji povodom ovog pitanja, na više puta postavljeno pitanje nismo dobili jasan odgovor od strane meandžementa RTCG. Nadamo se da će Ombudsman RTCG pokazati na ovom primjeru da je samostalan u svom radu i da neće pokleknuti pod pritiskom menadžmenta. Takođe se nadamo da će AEM uspjeti da se u razmatranju ovog prigovora odupre uticaju kojeg generalni direktor RTCG Boris Raonić ima na većinu članova Savjeta AEM-a", navodi se u saopštenju.