Sa državljanima igraju ping-pong

MVP tvrdi da MUP treba da tamo gdje je to moguće, sistemski/softverski i tehnički omogući postavljanje biometrije. MUP vraća loptu

16005 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Državljani Crne Gore koji su upućeni na crnogorsku Ambasadu u Pekingu ili drugu koja nije opremljena za izdavanje pasoša, problem neće skoro riješiti, jer dva vladina resora - Ministarstvo vanjskih (MVP) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), prebacuju odgovornost jedni na druge.

”Vijesti” su u četvrtak objavile odgovor MVP-a na čijem je čelu Ranko Krivokapić (SDP), da je opravdana molba crnogorskih državljana iz Kine da im se u dijelu svijeta gdje žive i rade omogući izdavanje i produženje putnog dokumenta, ali da je, kako su kazali, za rješenje tog problema “potrebno da MUP sistemski/softverski i tehnički omogući postavljanje biometrije... i obezbijedi povezivanje sa svojim bazama podataka”.

Iz MUP-a, na čijem je čelu Filip Adžić (URA), juče su lopticu vratili MVP-u. Pojasnili su da je podnošenje zahtjeva za izdavanje pasoša moguće isključivo u generalnim konzulatima u Njujorku i Frankfurtu, te Ambasadi Crne Gore u Beogradu, i kazali da, kako su diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore u nadležnosti MVP, njihovo tehničko opremanje u cilju omogućavanja podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša nije u isključivoj nadležnosti resora unutrašnjih poslova.

”Pa je shodno navedenom, a u cilju dobijanja preciznih informacija, navedeni upit neophodno uputiti Ministarstvu vanjskih poslova”, rekli su “Vijestima”.

MVP i MUP sredinom aprila dobili su od kolega iz Kine molbu kojom 59 crnogorskih državljana traži da se donese odluka o izradi običnih pasoša u Ambasadi Crne Gore u Pekingu. U pismu, oni pojašnjavaju konkretne probleme s kojima su se suočavali samo tokom posljednje dvije godine. Pored ostalog, navedeno je da je jedan od državljana Crne Gore u avgustu prošle godine morao da napusti Kinu zbog produžetka pasoša, jer nije mogao dobiti novu vizu bez novog pasoša, a da se nije ni vratio zbog prevelikih administrativnih i finansijskih prepreka.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapićfoto: Boris Pejović

Naveli su i da djeca crnogorskih državljana, koja se rode u državama za koje je nadležna Ambasada Crne Gore u Pekingu, ne mogu da dobiju pasoš. Problem, kako su naveli, pogađa i studente, sportske radnike, umjetnike... a potpisnici molbe tvrde da su se mnogi od njih vratili u Crnu Goru. Zbog svega, kako tvrde, gube poslove, vrijeme, trpe njihove porodice...

Iz MUP-a su juče potvrdili da su od kolega iz resora vanjskih poslova 1. juna dobili zahtjev za dostavljanje predloga za eventualno rješavanje problema.

U odgovoru “Vijestima”, dalje su pojasnili procedure, pored ostalog, naveli da Zakon o putnim ispravama propisuje da se van Crne Gore zahtjev podnosi diplomatskom ili konzularnom predstavništvu na čijem području državljanin boravi neprekidno duže od tri mjeseca.

Dodali su i da se prilikom podnošenja, od podnosioca zahtjeva, u digitalnoj formi, treba da uzmu biometrijski podaci (fotografija, otisak dva prsta, digitalizovani svojeručni potpis).

”Uzimanje fotografije vrši se digitalnom kolor foto kamerom, dok se uzimanje otisaka prstiju vrši optičkim skenerom. Uzimanje svojeručnog potpisa od državljanina, vrši se na elektronskom jastučetu za potpis... U postupku po zahtjevu za izdavanje putne isprave fotografija se ne uzima ukoliko je u periodu od šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave od lica uzeta fotografija po zahtjevu za izdavanje lične karte, pasoša ili vozačke dozvole i ako ta fotografija ispunjava propisane uslove”, naveli su iz resora Filipa Adžića.

Podsjetili su i da je MUP, prema zakonu, obavezan da po zahtjevu odluči što prije - najkasnije u roku od 15 dana, ako je zahtjev podnesen tom Ministarstvu, odnosno 30 dana, ako je zahtjev podnesen diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Crne Gore. Ako je u pitanju hitan slučaj, uz dokaze o tome, pasoš se, kako su kazali, može izdati i u roku od 72 časa.

Filip Adžić
Filip Adžićfoto: Boris Pejović

Iz MUP-a navode i da se pasoš uručuje lično, odnosno roditelju ili zakonskom zastupniku, ako je u pitanju maloljetno ili poslovno nesposobno lice.

Kazali su i da se onako kako to zakon predviđa, zahtjev za izdavanje pasoša u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Crne Gore, isključivo može podnijeti u generalnim konzulatima u Njujorku i Frankfurtu, kao i u Ambasadi Crne Gore u Beogradu.

”Odluku po zahtjevu za izdavanje pasoša podnijetom u navedenim diplomatsko konzularnim predstavništvima, donose službenici istih, odnosno MVP-a, u zakonom propisanom roku, dok ovo Ministarstvo, a nakon donošenja odluke, odnosno odobravanja zahtjeva za izdavanje pasoša, isti izrađuje i dostavlja MVP-u, u cilju daljeg uručenja podnosiocu zahtjeva”, rekli su “Vijestima”.

Kazali su i da generalni konzulati u Frankfurtu i Njujorku imaju i mobilne stanice za uzimanje biometrijskih podataka, pa je tako omogućeno uzimanje biometrijskih podataka i licima koja se nalaze van država u kojim se nalaze ta diplomatsko konzularna predstavništva.

”Odnosno i van prostorija istih, shodno podnijetom zahtjevu za upotrebu mobilne stanice, a ukoliko postoje uslovi i mogućnosti da službenici ovih dipolmatsko-konzularnih predstavništava postupe po navedenom”, navode iz MUP-a i ukazuju da u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, “izdavanje pasoša bez ličnog prisustva crnogorskog državljanina nije moguće”.

Kazali su i da su u stalnoj komunikaciji sa resorom vanjskih poslova, kako bi se državljanima Crne Gore omogućilo da ostvare svoja prava.

”Pa i u konkretnom povodom navedene inicijative, a kako bi se u saradnji sa navedenim Ministarstvom stvorili uslovi za traženo, što umnogome zavisi i od njihovih mogućnosti i kapaciteta”, kazali su iz tog resora.

Bonus video: