Šehović docent, Mugoša redovni profesor

I član Savjeta RTCG Bojan Baća izabran za naučnog saradnika UCG iz oblasti Sociologija na Institutu za napredne studije, na period od pet godina

34153 pregleda 51 komentar(a)
Šehović, Foto: SAVO PRELEVIC
Šehović, Foto: SAVO PRELEVIC

Poslanik i aktuelni predsjednik Socijaldemokrata (SD) i nekadašnji ministar prosvjete Damir Šehović izabran je prošlog mjeseca za docenta Univerziteta Crne Gore.

Njega je Senat UCG izabrao u akademsko zvanje docent iz oblasti Ekonomska analiza i politika na Ekonomskom fakultetu, na period od pet godina.

Šehović je diplomirao na UCG, magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smjer Fiskalni i monetarni menadžment i upravljanje društvenim djelatnostima, dok je doktorirao na Fakultetu za bankarstvo, osiguranje i finansije Beogradske bankarske akademije (BBA) 2015. godine. Riječ je o akademiji čiji je jedna od osnivača bila Atlas grupa odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

”Vijesti” su ranije objavile da je BBA dozvolu za postdiplomske studije dobila 2014. godine i da su osnivači te akademije bili Kneževićeva Atlas banka, srbijanski Institut ekonomskih nauka i Kopaonik osiguranje.

Iz BBA su ranije saopštili da Knežević nije suvlasnik tog fakulteta od 3. oktobra 2016. godine.

Šehović je na funkciji ministra prosvjete bio od 2016. do 2020. godine.

”Vijesti” su ranije pisale i da je Duško Knežević bio na spisku donatora Socijaldemokrata za vrijeme izborne kampanje 2016. U to vrijeme, Šehović je bio potpredsjednik partije.

Senat UCG je na istoj sjednici početkom jula izabrao i Bobana Mugošu, bivšeg direktora Instituta za javno zdravlje, u akademsko zvanje redovni profesor, iz oblasti Medicinski predmeti iz grupe Javnog zdravlja i predmeti iz oblasti Socijalna farmacija na Medicinskom fakultetu.

Boban Mugoša
foto: Boris Pejović

Mugoša je specijalista epidemiologije, a doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2009. godine, odbranivši doktorsku disertaciju na temu “Epidemiološka studija o korišćenju droga u populaciji školske djece u Republici Crnoj Gori”.

Mugoša je 15 godina bio na čelu crnogorskog Instituta za javno zdravlje, od 2005. do kraja 2020. godine kada je podnio ostavku neposredno poslije izbora 42. Vlade.

”Kao ljekar, profesionalac i građanin ove države, beskompromisno posvećen misiji očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Crne Gore, ostajem u lnstitutu za javno zdravlje, spreman da i dalje, sa svojim koleginicama i kolegama, doprinosim ciljevima lnstituta i sveopštem dobru i napretku, koliko god je to u domenu moje moći i znanja”, naveo je Mugoša tada u ostavci.

Senat je prošlog mjeseca izabrao i Bojana Baću u naučno zvanje naučni saradnik UCG iz oblasti Sociologija na Institutu za napredne studije, na period od pet godina.

Bojan Baća
foto: Luka Zeković

Baća, inače član Savjeta Radio-televizije Crne Gore, završio je osnovne i specijalističke studije političkih nauka na UCG, nakon čega je magistrirao sociologiju i socijalnu antropologiju na Centralnoevropskom univerzitetu.

Doktorirao je sociologiju na Univerzitetu Jork, sa fokusom na sociologiju politike, kulture i medija, dok je specijalističku godinu na doktorskim studijama iz oblasti postsocijalističkog civilnog društva i društvenih pokreta, završio na Univerzitetu u Geteborgu.

Bonus video: