Poseban kontakt telefon za porodice žrtava tragedije na Cetinju i građane

Stručni tim je osmišljen da funkcioniše na principu održavanja podrške jednom sedmično, a moguće i više puta, sve prema iskazanim potrebama, saopšteno je iz Vlade

5047 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada se, na danas održanoj tematskoj sjednici povodom tragičnog događaja na Cetinju 12. avgusta, kojom je predsjedavao premijer Dritan Abazović, upoznala sa Preliminarnim izvještajem o postupanju Uprave policije u odnosu na taj događaj, a koji će biti upućen na razmatranje Vijeću za nacionalnu bezbjednost.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na pružanju psihološko-psihijatrijske podrške posrednim i neposrednim žrtvama tog tragičnog događaja. U Informaciji je navedeno da je neposredno nakon tragičnog događaja na Cetinju, uz podršku Ministarstva zdravlja i Prijestonice u cetinjskom Domu zdravlja formiran stručni tim za psihološko-psihijatrijsku podršku porodicama žrtava i svim građanima Cetinja koji imaju potrebu za tom vrstom pomoći.

U tu svrhu, obezbijeđen je poseban kontakt telefon 067-269 735, koji je dostupan svakog radnog dana od sedam do 14 časova. Stručni tim je osmišljen da funkcioniše na principu održavanja podrške jednom sedmično, a moguće i više puta, sve prema iskazanim potrebama, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima iz oblasti socijalne i dječje zaštite, koji se odnose na pružanje stručne i profesionalne podrške posrednim i neposrednim žrtvama događaja na Cetinju. U Informaciji je dat pregled najznačajnijih aktivnosti iz oblasti socijalne i dječje zaštite realizovanih u prethodnom periodu, kao i pregled planiranih aktivnosti za naredni period.

"Centar za socijalni rad Prijestonice će osigurati koordiniranu, kontinuiranu i multidisciplinarnu saradnju između predstavnika svih institucija i organizacija uključenih u pružanju zaštite korisnicima, i u skladu sa procjenom potreba porodice, odnosno pojedinca neodložno izraditi plan usluga u cilju adekvatne zaštite korisnika", naveli su iz Vlade.

Usvojen je i Predlog za korišćenje sredstava Tekuće budžetske rezerve u cilju pružanja finansijske pomoći porodicama stradalih i povrijeđenih usljed tragičnog događaja od 12. avgusta. Vlada je za tu svrhu opredijelija 100.000 eura kao inicijalnu pomoć, a konačan iznos sredstava biće utvrđen nakon sagledavanja svih potreba.

Takođe, Prijestonica će formirati posebnu komisiju koja će utvrditi kriterijume na osnovu kojih će biti donijeta odluka o raspodjeli novca koji bi bio uplaćen od strane Vlade, Prijestonice, kao i donatora koji su se samoinicijativno javili da pomognu, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: