Prijestonica protiv upisa prava svojine nad crkvama na SPC

Iz lokalne samouprave predložili Upravi za katastar i državnu imovinu da predmete, u kojima MCP traži upis prava vlasništva nad crkvama na teritoriji Prijestonice, odbije u cjelosti kao neosnovane

13905 pregleda 99 komentar(a)
Zgrada Prijestonice, Foto: Prijestonica Cetinje
Zgrada Prijestonice, Foto: Prijestonica Cetinje

Prijestonica Cetinje se u predmetima u kojima Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, od Uprave za katastar i državnu imovinu zahtijeva upis prava vlasništva nad crkvama na teritoriji Prijestonice, izjasnila da SPC, odnosno MCP, nije aktivno legitimisana stranka u pravnoj stvari.

Kako je saopšteno iz te lokalne uprave, Prijestonica je takođe predložila nadležnoj Upravi za katastar i državnu imovinu da te predmete odbije u cjelosti kao neosnovane.

"U datim predmetima i obuhvaćenim katastarskim parcelama SPC i njena eparhija u Crnoj Gori, Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, nijesu upisane kao nosioci prava upravljanja, korišćenja odnosno trajnog korišćenja i raspolaganja. Prijestonica Cetinje je ukazala da je članom 419. Zakona o svojinsko - pravnim odnosima propisano da pravo upravljanja, korišćenja, odnosno trajnog korišćenja i raspolaganja na zemljištu u državnoj svojini, postaje stupanjem na snagu ovog zakona, pravo dosadašnjeg imaoca prava upravljanja, korišćenja, odnosno trajnog korišćenja i raspolaganja, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno", navodi se u saopštenju.

Prijestonica Cetinje se, kako su kazali, jasno izjasnila da se u cjelosti odbiju kao neosnovani svi zahtjevi za upis vlasništva SPC i njene eparhije u Crnoj Gori, Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske, nad crkvama, drugim objektima i nepokretnostima u navedenim predmetima koji se tiču teritorije Prijestonice Cetinje.

Bonus video: