Vakcinom protiv raka od 19. ili 26. septembra

Za smanjenje broja oboljelih i preminulih potrebni redovni pregledi i vakcinacija, prvi rezultati u populaciji za 10 do 15 godina

46076 pregleda 28 komentar(a)
Prioritet za vakcinaciju učenice četvrtih razreda osnovne škole (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prioritet za vakcinaciju učenice četvrtih razreda osnovne škole (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) počeće 19. ili 26. septembra, a zdravstveni radnici pozivaće za imunizaciju oko 3.500 do 4.000 djevojčica.

To je, u razgovoru za “Vijesti”, kazao epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

On je rekao da tačan datum početka vakcinacije zavisi od procjene potrebnog vremena za distrubuciju vakcina, edukativnih sadržaja i na osnovu povratne informacije kolega sa terena da su svi tehnički detalji finalizovani i da vakcinacija može početi u svakoj opštini u Crnoj Gori.

”Vakcinacija će se sprovoditi u domovima zdravlja od timova izabranih pedijatara koji će pozivati roditelje djevojčica prioritetnog uzrasta. Primarna ciljna grupa kojoj je namijenjena vakcina u Crnoj Gori tokom 2022/23. godine su djevojčice IV razreda osnovne škole (uzrast nakon 9. rođendana)”, kazao je Joksimović.

On je pojasnio da će pedijatri i medicinske sestre pozivati roditelje djevojčica od septembra do kraja ove godine da dovedu svoju djecu da prime prvu dozu HPV vakcine.

”Planirano je da se nabavka vakcina sprovodi etapno, to jest da vakcinacija započne sa obezbjeđenim brojem vakcina koje pokrivaju minimum 40 odsto potrebnih količina za prvu dozu u ciljnoj grupi (što je oko 1.700 doza vakcina), te da se ukoliko interesovanje bude veće, u najkraćem roku nabave dodatne količine vakcina. Za ovaj vid planiranja nabavke odlučili smo se jer je u ovom momentu vrlo teško bilo precizirati koji broj vakcina će biti potreban shodno odzivu djece, a sredstva se moraju pažljivo planirati s obzirom na to da se radi o najskupljoj vakcini u odnosu na sve vakcine koje se daju djeci u redovnom kalendaru imunizacija u Crnoj Gori (HPV vakcina je nekoliko puta skuplja u odnosu na bilo koju drugu vakcinu koju dajemo u redovnom kalendaru imunizacija i država je obezbjeđuje besplatno za one kojima je primarno namijenjena)”, istakao je Joksimović.

Plan je da se vakcinišu i dječaci

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da primarna ciljna grupa za vakcinaciju budu djevojčice u nekoj od uzrasnih grupa od devet do 14 godina, pri čemu svaka država odlučuje koja će uzrasna grupa u okviru navedenog intervala biti primarna ciljna grupa, odnosno uzrast u kojem će se vakcinacija sprovoditi svake godine.

”Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Crne Gore (NITAG) je preporučilo da primarna ciljna grupa - za koju se planira da se vakcinacija kroz redovni kalendar vakcinacije sprovodi svake godine budu upravo djevojčice sa navršenih devet godina, odnosno koje pohađaju četvrti razred osnovne škole, kada se obavlja i jedan od redovnih sistematskih pregleda djece”, odgovorio je Joksimović.

HPV virus
HPV virusfoto: Shutterstock

On je pojasnio da su glavni razlozi započinjanja vakcinacije među mlađom djecom izuzetno dobra djelotvornost ove vakcine kada se da što je ranije moguće, dugotrajnost zaštite, potom zato što je u ovom uzrastu sa aspekta sprovođenja vakcinacije i edukacije to najjednostavnije - jer se primarno promocija zasniva na edukaciji roditelja, na njihovoj dobroj povezanosti sa pedijatrima uz korišćenje redovnih i uhodanih procedura za vakcinaciju djece.

”Program vakcinacije će se sprovoditi kroz uobičajene procedure. Vakcinaciju će sprovoditi timovi izabranih pedijatara za djecu u domovima zdravlja. Planovi su da se u narednom periodu osim vakcinacije primarne kohorte (između devete i desete godine), organizuju i tzv ‘catch up’ programi vakcinacije za djecu iz uzrasnih grupa 10-14 godina, a da se u budućnosti program HPV vakcinacije u okviru primarne ciljne grupe proširi i na dječake. HPV vakcinacija u Crnoj Gori biće besplatna za roditelje, država će pokrivati sve troškove, a sprovodiće se vakcinom koja od, do sada dostupnih, pruža najširi nivo zaštite (HPV9 - devetovalentom vakcinom)”, odgovorio je Joksimović.

Godišnje od karcinoma grlića materice umre 46 žena

Posljednji zvanični podaci Nacionalnog registra za maligne neoplazme pokazuju da se za period od godinu (2013. godina) registruje 106 novih slučajeva raka grlića materice i da je za isti period od ove bolesti preminulo 46 žena (sirova stopa mortaliteta oko 14,7/100.000 žena).

”Procjene Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu svrstavaju Crnu Goru na prvo mjesto po dobno standardizovanoj stopi obolijevanja (26,2/100.000 žena) i dobno standardizovanoj stopi mortaliteta (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropskom regionu”, upozorio je Joksimović.

Joksimović
Joksimovićfoto: TV Vijesti

On je objasnio da se pretpostavlja da HPV infekcije predstavljaju veliko javnozdravstveno opterećenje i u pogledu genitalnih bradavica - uticaj na kvalitet života, potrebe za dijagnostikom i tretmanom, ali nažalost zbog slabog prijavljivanja od strane zdravstvenih radnika ne postoje adekvatni podaci o rasprostanjenosti ovog stanja.

”Ipak, najveće opterećenje populacije kako zbog rasprostanjenosti, tako i zbog težine bolesti predstavlja rak grlića materice, te stoga skrining program za rano otkrivanje ovog oboljenja i HPV vakcinacija su dva preventivna programa koji moraju imati prioritet i za čije sprovođenje postoji mnogo argumenata”, kazao je Joksimović.

Zaštita od više karcinoma

HPV vakcina bi se u najkraćem mogla opisati kao vakcina protiv raka i to u prvom redu vakcina protiv raka grlića materice, poručio je Joksimović.

”Primanjem ove vakcine obezbjeđuje se zaštita od mogućih posljedica koje mogu nastati usljed HPV infekcija i to zaštita od premalignih i malignih bolesti, tj. raka grlića (vrata) materice (vakcinacijom se može spriječiti devet od deset slučajeva ovog kancera), potom raka završnog dijela debelog crijeva (anusa), raka vagine, raka vulve, raka usne duplje i ždrijela, raka penisa i genitalnih bradavica”, istakao je on.

Joksimović smatra da, s obzirom da u suštini raka grlića materice nema bez HPV, te da je ova vrsta kancera najučestalija u Crnoj Gori od svih malignih bolesti koje se povezuju sa ovom infekcijom, prioritet treba da bude vakcinacija djevojčica jer je glavni cilj imunizacije smanjenje umiranja i obolijevanja od karcinoma...

Visoko djelotvorna ako se primi ranije

”HPV vakcina je veoma djelotvorna, nakon potpune vakcinacije ostvaruju se veoma visoki titrovi zaštitnih antitijela. Djelotvornost vakcine je naročito dobra ako se da mlađem uzrastu, a moguće je odmah nakon navršenih devet godina i ukoliko se primjenjuje u uzrastu 9-14 godina potrebne su samo dvije doze vakcine koje se daju u razmaku od šest mjeseci. Minimalni razmak je pet, a maksimalni preporučeni 13 mjeseci. Kada se vakcina daje u uzrastu od 15 godina i kasnije njena djelotvornost je slabija i potrebno je davati u tri doze (druga doza se daje 1-2 mjeseca nakon prve, a treća šest mjeseci nakon prve)”, saopštio je Joksimović.

On je kazao da posljednjih mjeseci pristižu dodatni dokazi o visokoj djelotvornosti vakcine ukoliko se ona daje u ranom uzrastu.

”SZO već razmatra promjenu preporuka po kojoj bi se vakcina mogla davati u samo jednoj dozi. Ipak, zasada zvanična preporuka za uzrast u kome će se vakcinacija sprovoditi kod nas je vakcinacija sa dvije doze. U prilog dokazima o veoma visokoj djelotvornosti vakcine, govori i podatak da se za punih petnaest godina koliko se primjenjuje ova vakcina nije ukazala potreba da se uvode eventualne dodatne, tj. booster doze ove vakcine nakon završene primovakcinacije”, rekao je.

Prvi rezultati u populaciji za 10 do 15 godina

Joksimović je odgovorio da je potrebno sprovoditi niz aktivnosti kako bi se promijenila nepovoljna slika kada je u pitanju obolijevanje i umiranje od raka grlića materice.

”To su poboljšavanje i unapređenje registrovanja obolijevanja i umiranja od bolesti koje su povezane sa HPV infekcijama, promocija zdravih stilova života, podsticanje žena da odlaze na redovne ginekološki preglede, bar jedanput godišnje, sistematski organizovan nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice i HPV vakcinacija”, kazao je.

Joksimović je kazao da su, sa aspekta odgovora države na ovu bolest, najvažnije aktivnosti paralelelno sprovođenje skrining programa i HPV vakcinacije.

”HPV vakcina je u pravom smislu antikancer vakcina, ali da bismo imali prave efekte mora se sprovoditi sistematski, u jasno definisanim uzrasnim grupama, sa visokim obuhvatima u okviru rutinskih zdravstvenih usluga to jest redovnog kalendara vakcinacije, a prvi rezultati na populacionom nivou mogu se očekivati nakon minimum 10-15 godina adekvantog sprovođenja HPV vakcinacije”, zaključio je on.

Bonus video: