CEDIS: Zakupac hotela pod "Lozom" nije dozvolio isključenje sa mreže, obavijestili smo i inspekciju i sud

"Uprava za inspekcijske poslove je Naredbom trebala da se obrati Elektroprivredi Crne Gore, kao snabdjevaču eleketirčne enerije, za isključenje korisnika sa mreže, a ne CEDIS-u"

20821 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) reagovao je na tekst "Prijave pljuštale, tužilaštvo ćutalo” objavljen juče na portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Na početku moramo navesti da informacije koje su navedene u tekstu “Prijave pljuštale, tužilaštvo ćutalo”, a odnose se na Crnogorski elektrodistributivni sistem nijesu tačne. Naime, izjavom direktorice Uprave za inspekcijske poslove da CEDIS “nije obustavio napajanje električnom energijom u predmetnom hotelu, iako smo poslali dopis da se isto učini u skladu sa zakonom” nemjerno ili slučajno se želi prikazati CEDIS u negativnom kontekstu, što nas čudi s obzirom da je Uprava za inspekcijske poslove obaviještena o aktivnostima koje su preduzete po osnovu njihove Naredbe.

Tačnije, Uprava za inspekcijske poslove je Naredbom trebala da se obrati Elektroprivredi Crne Gore, kao snabdjevaču eleketirčne enerije, za isključenje korisnika sa mreže, a ne CEDIS-u koji distribuira električnu energiju i koji isključenja i uključenja na distributivni sistem sprovodi po nalogu EPCG FC Snadbijevanje.

I pored činjenice da su se obratili na pogrešnu adresu za isključenje hotela „Loza“ u Budvi, CEDIS je nakon prijema Naredbe od strane Uprave za inspecijske poslove pristupio isključenju korisnika sa elektrodistributivne mreže 26.07.2022. godine. Međutim, korisnik, tačnije zakupac Hotela, nije dozvolio zaposlenima CEDIS-a da ga isključe sa mreže navodeći da se u Hotelu nalazi preko 250 gostiju i da je u toku sudski postupak, tačnije imovinsko pravni spor, pred sudom u Kotoru.

CEDIS je dopisom od 27.07.2022. godine obavijestio Upravu za inspekcijske poslove da su zaposleni spriječeni od strane zakupca Hotela da izvrše Naredbu, te da ova Kompanija ima pravnu mogućnost podnošenja Predloga za određivanje privremene mjere kod nadležnog suda.

CEDIS dopis
foto: CEDIS

Tako je, 11.08.2022. godine, Osnovnom sudu u Kotoru podnijet Predlog za određivanje privremene mjere zakupcu hotela „Loza“ S.M. zbog povrede člana 204 stav 4 Zakona o energetici i člana 5 stav 5 Opštih uslova za snabdijevanje električnom energijom, kao i Tužba zbog smetanja posjeda.

CEDIS dopis
foto: CEDIS

CEDIS do danas nije dobio odgovor nadležnog suda vezano za podnijeti Predlog i Tužbu.

CEDIS dopis
foto: CEDIS

Napominjemo da je CEDIS u okviru svojh nadležnosti, poštujući pozitvno pravne propise koji regulišu djelatnost Operatora električne energije, sproveo sve aktivnosti kako bi se Naredba Uprave za inspekcijske poslove relizovala. Zato nas iznenađuju novodi koji su objavljeni u tekstu", navodi se u reagovanju Službe za korporativne komunikacije – CEDIS.

Bonus video: