Abazović: "Vijesti" luča novinarstva koja je sijala u smutnim vremenima

Kako je kazao, ni sve prijetnje, pokušaji zastrašivanja, bombaški napadi, ranjavanja, prebijanja nijesu uspjele da ovaj medij otrgnu sa pravca razotkrivanja povrijeđivanja javnog interesa

14894 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

"Vijesti" su bile luča novinarstva koja je sijala u smutnim vremenima kada je biti novinar bilo veoma teško, a još teže biti profesionalan, nezavisan i kritički nastrojen prema svim lošim karakteristikama tadašnjeg društveno-političkog sistema, kazao je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

On je čestitao nezavisnom dnevniku "Vijesti" 25 godina postojanja, uz ocjenu da je za poštovanje što "Vijesti" od takvog novinarskog puta do danas nijesu odstupile.

Kako je kazao, ni sve prijetnje, pokušaji zastrašivanja, bombaški napadi, ranjavanja, prebijanja nijesu uspjele da ovaj medij otrgnu sa pravca razotkrivanja povrijeđivanja javnog interesa.

"To je istorija jednog vremena za koje se nadam da je u Crnoj Gori prošlo. Sve nedaće kroz koje su "Vijesti" prošle svojevrsna su medalja hrabrosti i istrajnosti".

Istakao je i da su "Vijesti" dale pečat stopedesetogodošnjem crnogorskom novinarstvu.

"Danas su mediji na udaru moćnika koji pokušavaju da ekonomskim iscrpljivanjem, diskriminacijom i brutalnom propagandom, obeshrabre i ućutkaju slobodnu i kritičku misao. Medijska scena u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od nezadovoljavajućih socio-ekonomskih uslova u kojima živi većina novinara, preko netransparentnosti institucija, do cenzure i autocenzure. Moramo biti svjesni da bez slobodne štampe i profesionalnih novinara nema ni odgovorne vlasti, a ni odbrane javnog interesa. Političara kome je istinski stalo do interesa države prepoznaćete po sposobnosti da bez odmazde prihvati kritiku na svoj rad", saopštio je Abazović.

"Želim Vijestima da nastave svoju misiju. Profesionalno, nezavisno - do istine i pravde", zaključio je premijer.

Bonus video: