Živi svijet ugrožen zbog zatvaranja Đalovića pećine

Članovi speleološkog kluba “Pauk” traže hitno formiranje stručne komisije koja će utvrditi najbolje rješenje za zaštitu Đalovića pećine

40541 pregleda 11 komentar(a)
Vandali nedavno oštetili pećinu, Foto: Vijesti
Vandali nedavno oštetili pećinu, Foto: Vijesti

Članovi speleološkog kluba “Pauk” tvrde da je zatvaranjem probijenog ulaza u Đalovića pećinu pričinjena velika šteta preostalom živom svijetu i traže hitno formiranje stručne komisije koja će utvrditi najbolje rješenje za zaštitu pećine.

Zatvaranje je prije dva dana uslijedilo nakon što je, na urgenciju Opštine Bijelo Polje, izvođač radova u okviru prve faze projekta valorizacije - uređenje dijela pećine sa pratećim objektima na ulazu, firma “Volvox”, zaštitila ulaz u pećinu, a angažovan je i čuvar.

To se desilo nakon što su nedavno vandali oštetili pećinu, polomili ukrase i potpisivali se po zidovima.

Ulaz pećine je fizički otvoren prije oko dvije godine.

Član SK “Pauk” Petar Cerović je kazao da stvaranje fizičke barijere bez stručne procjene može da uništi preostali živi svijet koji je preživio dvije godine prilikom promjene mikro-klime u pećini.

”Zatvaranje na ovakav način je velika greška. Pri otvaranju ulaza korišćen je eksploziv, pri čemu je promijenjena kripto-klima, čime su troglobioti - organizmi koji naseljavaju pećinske ekosisteme i adaptirani su za život u odsustvu svjetlosti - uništeni, možda i potpuno. Zatvaranjem ovog ulaza oni su ugrozili troglofile, koji svoj životni vijek naizmjenično provode i u podzemlju i na površini, poput slijepih miševa. Stavljajući fizičku branu njihov opstanak je doveden u pitanje, jer su tunele pećine, koja je otvorena već dvije godine, koristili kao pupčanu vrpcu sa spoljnjim svijetom”.

Njegov kolega Mile Vuković rekao je da zbog svih tih razloga traže da se hitno formira stručna komisija koja će utvditi sve okolnosti, naročito na koji način će se stavljanje fizičke brane odraziti na troglobiote i troglofile.

”Stavljanje fizičke prepreke na ovaj način, bez stručne procjene, nije smjelo da se desi. Smatramo da je stanje katastrofalno i alarmantno”, upozorio je Vuković, dodajući da jedino kompetentni stručnjaci mogu da riješe problem, ali što prije dok, kako je upozorio, ne bude kasno.

O vandalizmu u Đalovića pećini javnost i nadležne institucije obavijestili su bjelopoljski speleolozi SK “Pauk”, koji su slučaj prijavili policiji. U obraćanju su tada naveli da su na zidovima ispisana imena, kao i da je odvaljen jedan broj pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmita koji su krasili pećinu, čime je napravljena nemjerljiva šteta ne samo Đalovića pećini i Bijelom Polju, nego i Crnoj Gori.

Policija je ubrzo podnijela krivične prijave protiv S. K. (34) i E. K. (28), kojima se na teret stavlja krivično djelo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, a sa događajem je upoznat i tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Upućeni kažu da, nakon prekida radova na valorizaciji Đalovića pećine, ulaz nije adekvatno zaštićen i konzerviran i da nije postojao ekološki monitoring u svim fazama projekta.

U dopisu Ministarstvu, Agenciji za zaštitu životne sredine i predsjedniku Opštine Petru Smoloviću, poznati speleolog i idejni tvorac projekta valorizacije Đalovića pećine Željko Madžgalj, ukazao je na moguće posljedice otvaranja vještačkog ulaza na unutrašnjost te pećine, tražeći da se hitno riješi taj problem.

Speleolog koji je jedan od najboljih poznavalaca pećine i koji je tokom 25 godina speleoloških istraživanja posjetio pećinu stotinak puta, upozorio je i na neovlašćene posjete, dodajući da je trebalo da Ministarstvo i Agencija proglase moratorijum na sva speleološka istraživanja i druge posjete, osim za potrebe njene turističke valorizacije.

Iz kompanije “Novi Volvox” je saopšteno da će do kraja mjeseca završiti radove na takozvanom ulazu u Đalovića pećinu i obezbijediti zaštitna vrata.

Ta kompanija izvodi radove u okviru prve faze projekta valorizacije vrijedne oko dva miliona eura.

Na valorizaciji najveće pećine na Balkanu, duge 25 kilometara, radi se posljednjih deset godina, a u toku je izgradnja žičare od mjesta Podvrh do ulaza.

Asfaltiran je i put od Bistrice do Đalovića pećine, koja će, kako je planirano, predstavljati atrakciju turističke ponude sjevera.

Bonus video: