Restrikcije vode u Herceg Novom od 5. do 15. septembra

Iz hercegnovskog vodovoda apelovali na potrošače da racionalno koriste vodu

6027 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potrošači Herceg Novog će od 5. do 15. septembra biti bez dotoka vode preko Plata, zbog remonta energetske opreme i pregleda dovodnog tunela između hidroelektrana Trebišnjica i Dubrovnik.

Kako je saopšteno iz preduzeća Vodovoda i kanalizacija Herceg Novi, pražnjenje hidrotunela Trebinje – Plat počinje večeras u 22 časa, a treba očekivati najkasnije do 15. septembra do 12:00 časova, da će voda u punom kapacitetu biti puštena u hercegnovski sistem, nakon obaveznog tretmana za higijensku ispravnost vode za piće u Filter stanici "Mojdež".

Iz tog razloga, prenosi RTHN, biće ispražnjen tunel i obustavljen dotok vode za Herceg Novi, od vodostana Plat cjevovodom kroz Konavle.

Za sistem snabdijevanja potrošača u Herceg Novom, do 15. septembra biće na raspolaganju voda iz lokalnih izvorišta, najznačajniji je udio Opačice, kao i količina iz sistema Regionalnog vodovoda.

Dogovorom sa Regionalnim vodovodom Crnogorsko primorje, kako je saopšteno, biće dopremano 50 litara u sekundi, čime će po prvi put biti stavljen u funkciju novi dio regionalnog sistema snabdijevanja od Tivta ka Herceg Novom.

Dok su restrikcije na snazi, ukupna raspoloživa količina vode iznosiće 240 litara sekundnih.

Kako raspoložive količine vode neće biti dovoljne za kontinuirano snabdijevanje cijele opštine, svih visinskih zona, neophodno je uvođenje restriktivnog režima, s tim da će naselja Kamenari i Bijela biti izvan tog režima.

Plan isporuke vode u dijelovima opštine biće po rasporedu:

  • Za naselje od Sutorine do Savine od 7:00 do 09:00 i od 19:00 do 21:00 čas
  • naselja od Meljina do Bijele vodu će imati od 5:00 do 7:00 i od 17:00 do 19:00 časova
  • Žvinje će se snabdijevati cisternom po potrebi kao i druga naselja koja iz tehničkih razloga ne mogu dobiti vodu.

Iz Vodovoda su saopštili da ukoliko dođe do bitnijih promjena u sistemu vodosnabdijevanja da će potrošači biti blagovremeno obaviješteni.

Apeluju na potrošače da racionalno koriste vodu.

Iz Vodovoda i kanalizacije apeluju na vlasnike bazena kojih u Herceg Novom ima 200, da od 5. do 15 septebra, ne pune svoje bazena vodom iz gradskog sistema.

Bonus video: