Ministarstvo: MMR i HPV vakcine štite zdravlje i živote djece

Iz Ministarstva su saopštili da će vakcinacija protiv HPV virusa početi 26. septembra, nakon 15 godina njene primjene u svijetu, a da će zdravstveni radnici pozivati za imunizaciju oko 3,5 do četiri hiljade djevojčica

3021 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcinacija omogućava djeci život bez obolijevanja od zaraznih bolesti ili njihovih komplikacija, kazali su iz Ministarstva zdravlja, ističući da društveni odgovor mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije u vezi sa obuhvatom MMR vakcinom i sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori.

Iz tog resora su kazali da je jedan od postulata Ujedinjenih nacija (UN), Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, a ujedno i osnovno pravo djeteta pravo na zdravlje.

Kako su naveli, vakcinacija je jedan od stubova savremene medicine i omogućavaju djeci život bez obolijevanja od zaraznih bolesti ili njihovih komplikacija.

„Stoga, cjelokupan društveni odgovor, mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije po pitanju obuhvata vakcinama, naročito MMR vakcinom, kao i na aktivnosti usmjerene na sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su saopštili da će vakcinacija protiv HPV virusa početi 26. septembra, nakon 15 godina njene primjene u svijetu, a da će zdravstveni radnici pozivati za imunizaciju oko 3,5 do četiri hiljade djevojčica.

Oni su objasnili da je HPV vakcina protiv raka, prije svega raka grlića materice i protiv genitalnih bradavica i da je veoma djelotvorna i visoko je bezbjedna (dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi).

„Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje predhode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna oko 90 odsto, odnosno da se njom može spriječiti devet od deset slučajeva raka grlića materice“, ističe se u saoptšenju.

Iz Ministarstva su rekli da je, na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme, u Crnoj Gori je za godinu registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice.

Prema njihovim riječima, u istom periodu preminulo je 46 žena od te bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori.

„Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja, (26,2 na 100 hiljada žena) i umiranja (10,5 na 100 hiljada žena) od raka grlića materice u Evropi“, naveli su iz tog resora.

Iz Ministasrtva su kazali da je zdravstveni sistem posljednjih godina permanentno ukazivao na problem sa MMR vakcinacijom u Crnoj Gori.

Strmoglavi pad obuhvata MMR vakcinom, kako su istakli, počeo je 2013. godine, kada je pravovremenost sa oko 90 odsto te godine zabilježila pad na 50 odsto 2016, a, 2020. godine dosegao nivo nešto iznad 20 odsto, koliko se bilježi i sad.

Iz Ministarstva su ukazali da je, kao rezultat smanjenog obuhvata 2018. godine registrovana epidemija malih boginja u regionu pa i u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, tada je registrovano oko 200 slučajeva obolijevanja, bez smrtnih ishoda, ali sa oko 30 odsto hospitalizacije.

„Ipak, u slučaju epidemije, sada bi situacija bila mnogo lošija, jer su i obuhvati vakcinacijom još niži i mnogo je osjetljivih posebno u predškolskom uzrastu“, poručili su iz Ministarstva.

Oni smatraju da je, obzirom na opasno nizak broj vakcinisane djece MMR vakcinom, neophodno da pedijatrijske službe u svim opštinama sa nedovoljnim obuhvatima započnu dopunske imunizacione aktivnosti kako bi se sprovela prvo identifikacija, a zatim i vakcinacija sve djece koja nijesu vakcinisana.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da će, u nastojanju da se popravi pad obuhvata i pravovremenosti vakcinacije MMR vakcinom, formirati Koordinacioni tim kojeg će činiti resornim ministar, direktor Instituta za javno zdravlje, Nacionalni koordinator iz oblasti imunizacija, te tri regionalna koordinatora, šefovi nacionalnih kancelarija UNICEF-a i SZO za Crnu Goru

„Svakako da bez roditelja, kao glavne karike u očuvanju zdravlja njihove i naše djece, svi napori zdravstvenih radnika biće uzaludni; stoga molimo roditelje da nam pomognu u našim aktivnostima za očuvanje zdravlja djece“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su naglasiti da ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije.

„Stoga najsnažnije preporučujemo da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoje dijete“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: