Samo se cinik smije žrtvama

Novinari i urednici i imovina "Vijesti", tokom vladavine DPS, godinama su bili meta napada, za koje se još ne znaju nalogodavci, a mali broj je dobio sudski epilog

46441 pregleda 25 komentar(a)
Jedan od zapaljenih automobila “Vijesti”, Foto: Savo Prelević
Jedan od zapaljenih automobila “Vijesti”, Foto: Savo Prelević

Kao jedna od žrtava napada i sačekuša na nezavisne medije u protekle dvije decenije, zatečen sam da je predsjednik Milo Đukanović ušao u rizik da komentariše bilo čiji odnos prema medijima, a posebno da ga poredi, jer dobro zna da je on prvak ne samo Crne Gore, već i regiona i Evrope, kada je u pitanju tretman novinara od strane nekog političara i zvaničnika.

To je kazao predsjednik Borda direktora “Vijesti” Željko Ivanović, komentrašući to što se Đukanović u posljednjem TV intervjuu saglasio s ocjenom da će Vlada Dritana Abazovića ostati upamćena “kao vlada sa najvećim brojem etiketiranja i najbrutalnijih napada na slobodu govora i na medije”.

”Ne bih da budem advokat bilo kome, pa ni aktuelnom premijeru, ali kao svjedok vremena o kome Đukanović priča, kao novinar i čovjek iz medija, mogu da kažem da sam zabrinut pomenutom izjavom predsjednika države i jednog od i dalje najmoćnijih ljudi u zemlji”, kazao je Ivanović.

Pored Ivanovića, novinari i urednici i imovina “Vijesti”, tokom vladavine DPS, godinama su bili meta napada, za koje se još ne znaju nalogodavci, a mali broj je dobio sudski epilog.

Ni drugi, kritički nastrojeni mediji nisu pošteđeni slične sudbine, pa se ni danas ne zna ko je ubio, a ko naložio ubistva Duška Jovanovića.

Ne zna se ni po čijem nalogu su vođene prljave kampanje protiv kritičara tadašnje vlasti iz redova civilnog sektora.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

”Dakle, 12 fizičkih napada na novinare, urednike, osnivače Vijesti, na našu imovinu, pucnji, bombe, bejzbol palice, ubistvo Duška Jovanovića - zar je predsjednik mogao sve to da zaboravi i izbriše, kako bi zaključio kako je eto neko, Abazović recimo, gori od njega! Još kada se svemu tome doda da nijedan slučaj od pomenutih ubistava, pokušaja ubistava, napada, uništavanja nije rasvijetljen u smislu da se znaju nalogodavci, za šta je opet odgovoran lično Đukanović, jer je on, kao najmoćniji čovjek i premijer, kontrolisao policiju i tužilaštvo, koji je trebalo da otkriju organizatore”, upozorava Ivanović.

Kada se sve navedeno sabere, naglašava on, onda treba biti baš veliki cinik, smijati se žrtvama i njihovim porodicama i kolegama u lice, pa reći kako je neko gore učinio medijima od njega.

”Nema goreg ni užasnijeg perioda za rad nezavisnih medija od onoga kada je Đukanović, od 2002. do danas, dominantno kreirao medijsku scenu, targetirajući nezavisne medije i finansirajući svoju propagandu ili podstičući razne kontorverzne biznismene da to čine. Nadam se da je ta politika prema medijima bilo kog političara na izdisaju i da nakon Đukanovićeve ere nikom na političkoj sceni neće pasti na pamet da progoni nezavisne medije, da podstiče njihov linč, da finansira iz državnog i opštinskih budžeta svoju propagandu ili da animira i pritiska razne biznismene da se bave medijima bez ikakvog smisla osim sipanja propagande i mržnje”, zaključio je Ivanović.

Abazović: To mi je kompliment

Premijer Abazović juče je kazao da je “za njega kompliment to što je rekao Đukanović”.

”Kad je on vodio Vladu ubijani su i tučeni novinari, bacale su se bombe na redakcije. Ja nikad ni za jednog novinara i nijednu redakciju neću reći nešto što bi bilo podsticaj na nasilje”, kazao je juče Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

”Imam obavezu i političku i građansku i ne mogu da prećutim ono što je poziv na ekstremizam, poziv na sukob, izlive mržnje, zla, nacionalizma u Crnoj Gori. Poštujem pravo svakog medija da piše šta god hoće, ali pravo koje tražite za sebe, dajte i drugima. Da imamo mišljenje u odnosu na neku pojavu, ništa drugo. Kad mi pominjemo neke medije, pominjemo ih, a možda im ne treba davati posebno na značaju, jer im ni građani ne daju na značaju. Oni pokušavaju nas da prikažu isto kao sebe, znaju da su sami kriminalizovani, pa hoće sve da kriminalizuju kako bi rekli - svi su isti. Nisu isti, njihovi članovi već odgovaraju, a ne treba se čuditi da u nekoj Crnoj Gori, u ovoj vrlo teško, odgovara i Đukanović”, naglasio je Abazović.

Tvrdi i da “dajemo previše pažnje medijima koje finansira organizovani kriminal”. “Oni mogu da se ljute koliko hoće. Dajte da sačekamo proces i za godinu, dvije biće jasno. Kako se sad pred podgoričke izbore pojavio novi portal? Ne osporavam, možda se pojavi još 10 novih portala i televizija. Ono što ovca vidi ležeći, to nit je daleko nit je teško prepoznat”, zaključio je Abazović.

Izvršni direktor NVO “35 mm” Darko Ivanović juče je kritikovao Abazovićeve izjave na račun pojedinih medija.

”Apelujemo na predsjednika Vlade u tehničkom mandatu da prestane da targetira medije, i što prije izađe iz vrtloga ugrožavanja bezbjednosti njihovog uredništva i zapošljenih. Ukoliko to ne uradi, lično je odgovoran za svaki napad - verbalni i fizički koji uslijedi u ovim tenzičnim i mračnim vremenima po slobodu medija i u krajnjem - za demokratiju. Vrijeme je da se konačno stane sa ovom praksom u kojoj su crnogorski političari tradicionalno - prvaci Balkana i Evrope”, saopštio je Ivanović.

Radulović: Ako je predsjednik zaboravio, mi nismo

Novinarka “Vijesti” Mila Radulović, koja je godinama izvještavala o većini napada na medije i predstavnike NVO sektora, ističe da “na sreću, još nismo pod kolektivnom amnezijom da bismo zaboravili ubijene i prebijene novinare, hajku koju se dnevne novine ‘Pobjeda’ vodile protiv novinarki Montora, hapšenje novinara, postavljanje eksploziva ispred kancelarije glavnog urednika Vijesti, paljenje vozila Vijesti...”.

”Ako je bilo brutalnih napada na novinare i slobodu medija, kao i slobodu govora, to je tokom mandata vlada DPS-a. Šta je dovođenje Informera i Pinka i hajka protiv Vanje Ćalović Marković, vlasnika ‘Vijesti’ - ako nije udar na slobodu govora”, pitala je Radulović.

Podsjetila je predsjednika i “ostale navodne čuvare nezavisnih medija” kako su tada ćutali.

Radulović
Radulovićfoto: Boris Pejović

”Ili još podgrijavali vatru. Mi nismo zaboravili Đukanovićeve priče o medijskoj mafiji, dok je istovremeno vlada DPS godinama pokrivala gubitke ‘Pobjede’. Tih istih novina, koje su osuđene zbog vrijeđanja i omaložavanja Milke Tadić Mijović i Milene Perović. Istih novina koje nisu štedjele na ružnim riječima za sve one koji su kritikovali DPS i Đukanovića”, kazala je Radulović.

Pitala je šta je uradio Đukanović kada je “njegov gradonačelnik napao ekipu Vijesti i glavnog urednika pa prebacio krivicu na sina”.

”U moru ogavnih političkih izjava kojima smo zasipani u javnom prostoru, ova me je dodatno uznemirila. Posebno u kontekstu što svi oni mediji i pojedinci koji su likovali dok smo mi bili žrtve, sada pričaju o nezavisnim medijima - misleći na apolegete DPS-a”, zaključila je Radulović.

Bonus video: