Pljevlja: "Paukom" i stubićima do punije kase

Obrađivači studije smatraju da treba sniziti cijenu mjesečne karte za stanare sa osam na pet eura. Na teritoriji Pljevalja, prema dostupnim podacima, izdato je ukupno 278 stanarskih mjesečnih parking karata

6958 pregleda 4 komentar(a)
Parking kod kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Parking kod kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Vliki broj automobila u Pljevljima nepropisno je parkiran, a kapaciteti postojećih parkirališta u gradu su nedovoljno iskorišćeni.

To je pokazalo istraživanje rađeno za potrebe studije parkiranja na teritoriji opštine koju je uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada.

Autori studije smatraju da bi sprečavanje nepropisnog parkiranja vozila dovelo do boljeg iskorištavanja postojećih parkirališta i do povećanja prihoda od parkinga.

Predlažu da se fizički spriječi parkiranje na trotoarima i drugim površinama van kolovoza uz pomoć stubića, visokih ivičnjaka ili pješačkih ograda, kao i da se pojača sankcionisanje parkiranja duž kolovoza, na mjestima gdje je zabranjeno.

Predlog je i da se nabavi ili iznajmi specijalno vozilo (pauk) za potrebe uklanjanja automobile sa mjesta gdje je zabranjeno parkiranje, ili uređaja za blokadu vozila (lisice).

Obrađivači studije smatraju da treba sniziti cijenu mjesečne karte za stanare sa osam na pet eura. Na teritoriji Pljevalja, prema dostupnim podacima, izdato je ukupno 278 stanarskih mjesečnih parking karata.

”Uvesti poseban tarifni sistem za stanare. Naknada za prvo vozilo po povlašćenoj cijeni od pet eura, za drugo po cijeni višoj od povlašćene 10 eura, dok bi se posebnom gradskom odlukom odredila cijena za treće i ostala vozila, ali ne ispod 20 eura mjesečno. U slučaju značajnog porasta stepena motorizacije, treće vozilo bi moglo biti u potpunosti isključeno iz sistema povlašćenih stanarskih karata”, navodi se u dokumentu.

Predlaže se i uvođenje druge zone parkiranja (plava zona) na parkiralištima koja se nalaze na obodnim djelovima grada (kod pošte i slično). Jedna od predloženih mjera je i podizanje cijene karte za zaposlene sa osam na 24 eura u prvoj zoni, uz mogućnost da se parkiraju u drugoj zoni po povlašćenoj cijeni od osam eura.

Predviđa se i ukidanje povlašćenje mjesečne karte za “ostala fizička lica”.

”Ukidanje nedjeljne karte po cijeni od sedam eura. Moguće uvođenje nedjeljne karte po cijeni koja je u visini od najmanje pet dnevnih karata, odnosno 15 eura. U parking garaži je potrebno onemogućiti parkiranje stanarima, kao i nedjeljne karte. Uvođenje u sistem parkirališta iza Pošte (u zonu 2) sa nižim cijenama parkiranja. Definisanje ‘vremenskih prozora’ na parkiralištima takvih da se omogući kratkotrajno zaustavljanje bez kažnjavanja za dostavu robe u svim gradskim zonama”, navodi se u studiji.

U narednom periodu obrađivači predlažu da se urede nova parkirališta u Omladinskoj i Skerlićevoj ulici.

”Osnovna karakteristika parkiranja u Pljevljima je ta da su parkirališta koja su neregularna i nisu pod naplatom popunjena uglavnom do 100 odsto, a nekad i preko procijenjenog kapaciteta. Sa druge strane, popunjenost parkirališta koja su u sistemu naplate se kreće od 20 do100 odsto, pri čemu je i na njima primijećen određeni procenat neregularno parkiranih vozila. Ovakva raspodjela popunjenosti ukazuje na nedovoljnu iskorišćenost postojećeg sistema, pri čemu veliki broj korisnika izbjegava zonirane djelove grada, gdje se vrši naplata i parkira se u djelovima gdje nema naplate parkiranja”, navodi se u Studiji.

Anketa koju su sproveli obrađivači Studije među vozačima pokazala je da nešto više od 30 odsto korisnika prihvata cijenu od 0,4 eura po započetom satu parkiranja. Na mjesečno nivou oko 90 odsto ispitanika se izjasnilo da prihvata cijenu od pet eura, a oko 35 odsto cijenu od osam eura mjesečno.

Prema Elaboratu o parkiralištima iz januara 2020. godine, definisano je ukupno 351 parking mjesto, od kojih je 333 pod naplatom i 18 mjesta za lica sa posebnim potrebama. Dopunom Elaborata iz januara 2022. godine, na teritoriji grada je definisano dodatnih 35 parking mjesta u Ulici Mila Peruničića, 46 parking mjesta u Prijepoljskoj, od kojih 33 pod naplatom i četiri za lica sa posebnim potrebama i 44 mjesta koja su planirana da se uvedu pod naplatu.

Naplata parkiranja na teritoriji grada obavlja se od 6 do 22 sata radnim danom, odnosno subotom od 8 do 14 časova. Nedjeljom se ne naplaćuje parking. Na zatvorenim parkiralištima koja su opremljena rampama i kamerama, parking se naplaćuje cio dan, svih sedam dana u nedjelji. Cijena parkiranja na teritoriji grada u prvoj zoni iznosi 40 centi po satu, a u podzemnoj garaži 50 centi.

Bonus video: