Sajber napadi otežali funkcionisanje Univerziteta, grijanje pod znakom pitanja

Lož ulje je najveći problem, a čeka se i nabavka agregata, knjiga, kompjuterske opreme, izgradnja amfiteatara...

8790 pregleda 4 komentar(a)
Hakerski napadi onesposobljavaju UCG da raspiše ključne tendere, Foto: BORIS PEJOVIC
Hakerski napadi onesposobljavaju UCG da raspiše ključne tendere, Foto: BORIS PEJOVIC

Dvadesetak većih tendera za nabavku roba, usluga i radova koje treba realizovati do kraja godine na Univerzitetu Crne Gore (UCG) na čekanju su zbog sajber napada na IT infrastrukturu Vlade.

Izvor “Vijesti” sa UCG tvrdi da je za tu instituciju trenutno najveći problem to što ne mogu da raspišu i sprovedu tender za nabavku lož ulja, uoči grijne sezone, a koji je procijenjene vrijednosti oko pola miliona eura. Sagovornik je istakao da se nadaju da će sistem crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN) uskoro da bude osposobljen, te da neće doći do problema s grijanjem prostorija na fakultetima UCG. Izvor je pojasnio da cijene lož ulja na tržištu rastu i da postoji mogućnost da dođe do nestašice, što bi otežalo funkcionisanje.

I Ministarstvo prosvjete uskoro treba da raspiše tender za nabavku lož ulja za grijanje učeničkih i studentskih domova, a izvor tvrdi da bi se i oni mogli naći u sličnom problemu ako se ne otklone problemi s funkcionisanjem CEJN.

Sajber napadi na IT infrastrukturu Vlade doveli su do zastoja u nabavci i drugih roba, radova i usluga na UCG. Planirano je raspisivanje otvorenog postupka nabavke agregata, u vrijednosti od 50.000 eura, backup servera i storage prostora za potrebe Centra informacionog sistema u vrijednosti od oko 30.000 eura, knjiga u vrijednosti od 40.000 za potrebe Centralne univerzitetske biblioteke.

Na čekanju je trenutno i tender za nabavku inventara za potrebe organizacionih jedinica, kao i kompjuterske opreme za fakultete u iznosu od oko 94.000 eura.

Izvor sa UCG tvrdi da je planirano raspisivanje šest tendera koji se odnose na usluge, kao što su sistematski pregledi za zaposlene, fizičko obezbjeđenje objekata, osiguranje imovine UCG...

Među ključnim tenderima za radove koje treba realizovati do kraja godine su i izgradnja amfiteatra 106 u zgradi tehničkih fakulteta, planirane vrijednosti pola miliona eura, amfiteatra Građevinskog fakulteta faza I procijenjene vrijednosti oko 150.000 eura, hidroizolacija krova i betonska staza oko zgrade tehničkih fakulteta...

Sajber napadi na Vladinu IT infrastrukturu počeli su 20. avgusta i, kako tvrde iz Ministarstva javne uprave (MJU), najintenzivniji su ikad prema nekoj državi. Sajber napadu istog dana i dan poslije, izložen je bio i informacioni sistem Skupštine, iz koje su saopštili i da “nije pretrpio štetu na podacima”, da “nije bio u offline režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu”. Sajt Vlade od prekjuče je ponovo u funkciji, ali ne i sajtovi ministarstava i ostalih državnih organa...

Zbog sajber napada onesposobljen je i portal CEJN-a, pa država već mjesec ne može putem tendera da nabavi ključne stvari za građane, državna preduzeća, upravu...

”Vijesti” su u petak objavile da zbog sajber napada na IT infrastrukturu Vlade, koji se dogodio u avgustu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odgovori na sve zahtjeve za izdavanje registarskih tablica.

To su, pored ostalog, odgovorili “Vijestima” iz resora unutrašnjih poslova koji u tehničkom mandatu vodi Filip Adžić, odgovarajući na pitanja povodom pritužbi dijela građana da i dalje ne mogu da dobiju registarske oznake za motorna vozila i motocikle. Podsjećaju, međutim, da vozači koji su podnijeli zahtjev, do njegovog rješavanja, u saobraćaju mogu da koriste potvrdu koju su dobili u MUP-u.

Bonus video: