Novca nema dok država ne dobije zeleno svjetlo od EU

Na javni poziv za podršku razvoju ruralnog turizma pristigle su 102 aplikacije. Poziv je objavljen prije godinu, ali sredstva onima koji su ispunili uslove još nisu isplaćena. Iz resora poljoprivrede kazali su da je to zato što je Crna Gora dobila uslovnu akreditaciju za konkretnu mjeru

41824 pregleda 8 komentar(a)
Ugovori nikad nisu potpisani (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ugovori nikad nisu potpisani (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede neće potpisati ugovore i isplatiti novac korisnicima koji su ispunili uslov za dobijanje sredstava za razvoj ruralnog turizma, jer za tu mjeru Crna Gora kod Evropske komisije nije ispunila akreditaciju.

To su “Vijestima” kazali iz resora na čijem je čelu u tehničkom mandatu Vladimir Joković, odgovarajući na upit o ishodu javnog poziva kroz Mjeru 7 “Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja”, podmjera 7.1 “Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma” Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD-a II 2014-2020.

Prvi javni poziv za taj program objavljen je krajem juna prošle godine, te potom i produžen u avgustu, pa su zainteresovani zahtjeve mogli da predaju do kraja septembra. Tada je na čelu resora poljoprivrede bio Aleksandar Stijović.

Iz Ministarstva poljoprivrede “Vijestima” su kazali da je javni poziv zatvoren za prijem zahtjeva i da su pristigle 102 aplikacije, ali i da ugovore još nisu potpisali, niti su sredstva isplaćena korisnicima koji su ispunili zahtjeve.

”Ugovori za predmetni javni poziv s korisnicima koji su ispunili uslove još nijesu potpisani iz razloga što je Crna Gora dobila uslovnu akreditaciju za ovu mjeru. Ovo znači da, dok se ne ispune određeni zahtjevi koje je Evropska komisija uputila Crnoj Gori, a koji se u najvećoj mjeri tiču jačanja kadrovskih kapaciteta, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne može da isplaćuje predmetne zahtjeve. Trenutno smo u fazi ispunjavanja ovih zahtjeva”, rekli su redakciji.

Dodali su i da je činjenica da je Vladina IT infrastruktura bila pod sajber napadima, otežala komunikaciju i koordinaciju aktivnosti, te rekli da nakon što IT sistem u državim organima ponovo bude u funkciji, nastaviće rad na ispunjavanju obaveza koje imaju prema Evropskoj komisiji.

Kako je u nedjelju na Tviteru objavio ministar javne uprave Maraš Dukaj, sajtovi pod gov.me domenom ponovo su dostupni.

Iako još nije zatvoren prvi javni poziv i Mjera, kako su rekli iz Ministarstva poljoprivrede, nije akreditovana kod EK, iz tog resora najavili su da će raspisati i novi konkurs.

”U skorijem periodu, shodno planiranoj dinamici, Ministarstvo planira i novi javni poziv kroz pomenutu mjeru”, rekli su “Vijestima”.

Nisu, međutim, pojasnili da li to što je Crna Gora za konkretnu mjeru dobila uslovnu akreditaciju na bilo koji način i kako utiče na realizaciju programa u nastavku, pa i na mogućnost objave novog javnog poziva.

Joković i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović potpisali su 20. juna Memorandum o saradnji u cilju zajedničke koordinacije i razmjene informacija za efektivnu implementaciju IPARD programa. Tada su iz resora Jokovića saopštili da će se potpisanim memorandumom učvrstiti saradnja dva ministarstva, kako bi se sve administrativne prepreke prepoznate u dosadašnjoj implementaciji IPARD II programa, odnosno mjere 7, podmjere 7.1 Investicije za razvoj ruralnog turizma otklonile.

Joković je tada govorio o tome da će poljoprivrednim proizvođačima približiti procedure u dobijanju neophodnih dokumenata, ali nisu pominjane prepreke koje se odnose na akreditaciju programa.

Kazao je i da vladini resori moraju zajednički raditi na tome da bespovratna sredstva koja su Crnoj Gori na raspolaganju od Evropske unije budu utrošena u najvećoj mjeri.

Nakon potpisivanja Memoranduma, kako je tada saopšteno, za korisnike za mjeru 7 Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja u okviru IPARD programa biće prezentovan i Vodič - publikacija, koji će sadržati tumačenja odredaba mjerodavnog propisa - Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kao i pravilnika donijetih na osnovu istog, a koja su neophodna za adekvatnu realizaciju mjere 7.

Finansijska podrška za javni poziv za Mjeru 7, podmjera 7.1, kako je navedeno u konkursu, sastoji se od 75 odsto sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne podrške za ruralni razvoj EU (IPARD) i 25 odsto sredstava iz budžeta.

Prema javnom pozivu, na raspolaganju je 6,08 miliona eura, od čega je EU finansiranje 4,56 miliona, dok je nacionalni dio kofinansiranja 1,52 miliona.

Korisnici sredstava podrške, prema konkursu, mogla su biti fizička lica, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do dana objavljivanja javnog poziva. Pravo da podnesu zahtjev imala su i mikro i mala pravna lica koja su osnovana ili posluju u ruralnim područjima

U oba slučaja, uslov je da se investicija realizuje isključivo u ruralnim područjima iznad 600 metara nadmorske visine.

Bonus video: