Ivanović: Dug put pred postkomunističkim zemljama da pređu tranziciju do istinskih demokratija

Ivanović će posjetiti Njujork Tajms gdje će dati intervju za njihov radio i podkast

9212 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Borda Vijesti Željko Ivanović, učestvujući u radu konferencije "Sloboda medija" u Vašingtonu govorio je o izazovima i slabostima mladih i novih demokratija kako u srednjoj tako i u južnoj Evropi.

Na primjerima Crne Gore, Srbije, Mađarske, Albanije, Ivanović je ukazao na dug put koji još stoji pred postkomunističkim zemljama da pređu tranziciju do istinskih demokratija.

Dvodnevna konferencija “Sloboda medija 2022”, koju je u Vašingtonu organizovao politički institut TLN, protekla je u diskusijama na više krucijalnih tema vezanih za slobodu medija u svijetu. Brojni urednici i novinari, ali i eksperti i zvaničnici američke administracije analizirali su fenomen lažnih vijesti, uticaja društvenih mreža, sigurnosti novinara, slobode medija u Centralnoj i Jugoistoćnoj Evropi, kao i o medijskim slobodama i izazovima na Bliskom Istoku.

Ivanović je u Vašingtonu imao susrete i sa kolegama iz medija i think-thank organizacija.

Ivanović se tako sreo sa Markusom Braučijem dugogodišnjim novinarom Volstit Džurnala i izvršnim urednikom Vašington Posta. Brauči je posljednjih godina suvlasnik Nortbase fonda koji invastira u desetine medija i digitalnih kompanija širom svijeta.

Ivanović je imao susret i sa legendom istraživačkog novinarstva u SAD Tomom Hamburgerom (Vašington Post) koji je 2018. dobio Pulicerovu nagradu za seriju istraživačkih tekstova o vezama bivšeg predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom i Vladimirom Putinom. U istom društvu je bio i Ben Vajl, jedan od vodećih novinara Politika.

Vejl, Ivanović, Brauči i Hambruger
Vejl, Ivanović, Brauči i Hambrugerfoto: Privatna arhiva

Ivanović je imao i viśe zanimljivih susreta i razgovora o situaciju u regionu i slobodi medija sa čelnim ljuidma najpoznatijih thinkthank organizacija u Vašingtonu kao što su Atlanski Savjet, Bertelsman Fondation i CEPA. Uz to, predsjednik Borda Vijesti se sreo i sa Šenon Megvajer, iz USAID koji je decenijski partner Vijesti..

Ivanović nastavlja svoju posjetu SAD narednih dana posjetom Njuorku, gdje će se sresti sa Laurom Silber iz OSI-ja, autorkom čuvenog tv serijala Smrt Jugoslavije, kao i sa Harlanom Mandelom, izvršnim direktor MDIF, suvlasnika Vijesti od njihovog osnivanja. Takođe, Ivanović će posjetiti Njujork Tajms gdje će dati intervju za njihov radio i podkast.

Bonus video: