Otvorena narodna kuhinja: "Od danas u Pljevljima nema gladnih"

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, koji je jedan od inicijatora otvaranja narodne kuhinje kazao je da je ovo jedan od najhumanijih projekata koji je realizovan u Pljevljima

11279 pregleda 21 komentar(a)
Sa otvaranja Narodne kuhinje, Foto: Goran Malidžan
Sa otvaranja Narodne kuhinje, Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima je danas svečano otvorena Narodna kuhinja u kojoj će se besplatno spremati obroci za najugroženije stnovnike najsjevernije crnogorske opštine.

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, koji je jedan od inicijatora otvaranja narodne kuhinje kazao je da je ovo jedan od najhumanijih projekata koji je realizovan u Pljevljima.

Zahvalio se svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji istakavši da svi oni treba da budu ponosni nosni jer je "na neki način riješen dugogodišnji problem".

"Pljevlja su grad poznat po bogatoj istoriji i kulturi. Pljevlja su najbogatija opština po prirodnim resursima, a u ovoj sredini živi veliki broj humanih ljudi. Nažalost imamo i gladnih u Pljevljima. Otvaranjem ove kuhinje nadam se da Pljevlja neće više biti gladna i zato sam ponosan na sve ovo što sam doprinio da se otvori ova kuhinja. Mladi ljudi koji su se poduhvatili da vode ovu nevladinu organizaciju to rade bez pare i dinara što garantuje da će ova kuhinja funkcionisati. Otvaranjem ove kuhinje Pljevlja više neće biti gladna. Od danas u Pljevljima nema gladnih", rekao je Lekić koji je zajedno sa vladikom Mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Atanasijem i glavnim imamom Husein pašine džamije u Pljevljima efendijom Ferodom Osmankadićem svečano označio početak rada Narodne kuhinje u Pljevljima.

Lekić je kazao da se za usluge narodne kuhinje prijavilo 65 korisnika, a da će prvi obroci korisnicima biti podijeljeni u ponedeljak.

Pozdravljajući prisutne Osmankadić je kazao da otvaranje kuhinje najviše govori "o nama o našoj humanosti i o našem odnosu prema najugrpženijem sloju društva".

"Svrha vjere jeste da smo uvijek na usluzi ljudima kojima je potrebna naša pomoć. Zato smo i mi iz Islamske zajednice u potpunosti podržali ovu ideju i kazali da ćemo pomoći da se ona sprovede u djelo. Drago mi je da će od ponedeljaka ova kuhinja biti aktivna", rekao je Osmankadić.

Pozvao je sve da nastave "tradiciju po kojoj je ovaj grad poznat i da budemo svi kao jedan u teškim momentima kada treba da budemo na pomoći drugim ljudima".

"Nemojmo se samo osloniti na Rudnik uglja i Opštinu Pljevlja. Naravno oni trebaju da budu zamajac koji će pomagati da ovo funkcioniše. Budimo i mi oni koji će dati svoj doprinos da ovo potraje i da oni kojima je potrebna, hrana uvijek bude dostupna", kazao je Osmankadić.

Vladika Atanasije kazao je da "smo našli način da napravimo izvjesnu ravnotežu jer ovaj svijet najviše pati zbog nedostatka ravnoteže u međuljudskim odnosima".

"Mi koji pripadamo dobroj tradiciji međuljudskih odnosa nećemo dozvoliti da patimo od toga i i pokazaćemo i pokazalo se već da uspijevamo iscijediti iz svog bića i iz svoje istorije ono najbolje. Da pokažemo čovječnost na djelu da nam je stalo jednima do drugih i da sva životna pitanja jesu naša zajednička i tako ćemo lakše prebroditi sve krize i nastaviti da dalje koračamo uspješno", rekao je Atanasije.

Narodna kuhinja smještena je u prizemlju zgrade na gradskoj pijaci gdje je do nedavno bila Komunalna policija.

Radovi na opremanju prostora trajali su više od mjesec jer je prostor bio u veoma lošem stanju i skoro sve je moralo da se izmijeni kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje i da bi se zadovoljili sanitarni uslovi.

Broj korisnika nije ograničen i svi oni koji žele mogu da se prijave.

Očekuje se da će se u narednom periodu broj korisnika značajno povećati.

Meni je prilagođen svim građanima.

Korisnici će obroke preuzimati u periodu od 11 do 12 sati a obroci će se dijeliti u posudama za jednokratnu upotrebu.

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu ostvariti korisnici materijalnog obezbeđenja, prava na ličnu invalidninu, samohrana lica, penzioneri sa najnižim penzijama.

Takođe, pravo korišćenja usluga narodne kuhinje imaće i drugi građani Pljevalja kojima je ova usluga neophodna zbog nepovoljnog socijalnog i materijalnog položaja.

Pokretač ideje otvaranja narodne kuhinje u Pljevljima je Rudnik uglja čiji je Odbor direktora donio odluku da se za otvaranje i rad ovog servisa izdvoji 35.000 eura.

Ideju otvaranja narodne kuhinje podržala je i lokalna uprava koja je izdvojila isto toliko novca za njen rad.

Na donatorskoj večeri organizovanoj 21. jula prikupljeno je dodatnih 25.050 eura i 360 dolara.

Tokom prošle godine u Pljevljima su najnižu penziju od 147 eura primala 933 penzionera ili skoro svaki sedmi penzioner.

Na kraju prošle godine prema podacima Centra za socijalni rad materijalno obezbježenje porodice koristilo je 278 korisnika.

Bonus video: