Mladi da pokažu kapacitet za prihvatanje onih koji drugačije misle

U Nikšiću održana tribina „Njegujmo kulturu različitosti“, u okviru drugog Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book“

2771 pregleda 1 komentar(a)
Sa tribine, Foto: UNICEF/Duško Miljanić
Sa tribine, Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Svaki mladi čovjek dužan je da na ličnom primjeru pokaže kapacitet za prihvatanje ljudi koji drugačije misle, jer time stvaramo srećnije okruženje za svako dijete i sve ljude, poručili su mladi reporteri UNICEF-a na tribini „Njegujmo kulturu različitosti“ u Nikšiću, u okviru drugog Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book“.

Milena Keković govorila je o primjerima (ne)tolerancije u školi i van nje, u porodici i društvu.

„Mi iz biologije učimo o diverzitetu, ali kad izađemo iz učionice, odbacujemo one koje su drugačiji. Tolerancija se pokazuje kroz lični primjer“, istakla je ona, kako je saopšteno iz Unicefa.

Mina Bošković kazala je da se tema kulture različitosti istakla među brojnim temama kojima su se mladi reporteri Unicefa bavili.

„Dok smo snimali naš kratki dokumentarni film ‘Moj život’, od mnogo naših vršnjaka čuli smo da se suočavaju s nepoštovanjem različitosti. Od mladih širom Crne Gore slušali smo o nasilju, siromaštvu, odbacivanju…“, ukazala je ona.

Elmedin Špatolaj govorio je o kulturi dijaloga iz ugla mladog Roma, kome je učešće u Unicefovoj inicijativi mladih reportera pomoglo da bolje razumije kulturni kontekst Crne Gore: „Oduševljen sam različitostima u našoj zemlji. Putujući s mladim reporterima upoznao sam ljude koji se različito oblače, imaju drugačije običaje, govor…“.

Emir Drešević osvrnuo se na izazove s kojima se mladi suočavaju na internetu: „Upravo je onlajn svijet polje u kojem se često ne poštuje drugi i drugačiji.“

„Oko nas ima svjetla i tame, pa tako postoje tolerancija i netolerancija. Mladi uče na primjerima odraslih. Ako odrasli daju svijetle primjere, veća je šansa da djeca budućnosti izgrade bolje društvo“, istakao je on.

Gosti tribine bili su, kako je saopšteno, učenici nikšićkih osnovnih škola koji su izrazili interesovanje za Unicefovu inicijativu mladih reportera i postavili niz pitanja mladim reporterima u vezi s javnim nastupima, iskustvima s terena i izazovima s kojima se suočavaju prilikom snimanja reporterskih priča.

Drugi Jesenji sajam knjiga „Anderva book“ trajaće do 27. septembra, a održava se u Nikšićkom pozorištu, u organizaciji Narodne biblioteke „Njegoš“.

Unicefovi mladi reporteri su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da na njemu učestvuju da bi tom prilikom ponovili dvije poruke kampanje medijske pismenosti čiji su oni glavni promoteri: #BirajmoŠtaČitamo i #RazličitostiSuBogatstvo - zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: