Obučeni volonteri za pomoć osobama s demencijom

"Sticanjem znanja i vještina volonteri su postali i promoteri prava osoba s demencijom, koji će se boriti za razbijanje predrasuda i stigme koja ove osobe prati u našem društvu", kazali su organizatori treninga

2074 pregleda 0 komentar(a)
Detalj s treninga u Plavu, Foto: Impuls
Detalj s treninga u Plavu, Foto: Impuls

U Crnoj Gori ne postoji zvaničan registar oboljelih od demencije, ali je istraživanje evropske organizacije “Alchajmer Jurop” pokazalo da ih ima između šest i sedam hiljada.

Kako bi zaštitili prava na dostojanstveno starenje i odgovorili na potrebe starijih osoba s demencijom, ili osoba sklonih demenciji na sjeveru Crne Gore i psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja, NVO “Impuls” iz Nikšića i Zavod “Krog” iz Slovenije realizuju projekat “Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije”.

U okviru projekta u Plavu i na Žabljaku održana su dva treninga za 25 volontera koji su stekli znanja i vještine za rad s osobama s demencijom i njihovim njegovateljima. Treninzi su bili namijenjeni osobama koje imaju iskustvo formalnog ili neformalnog rada sa starijima, imaju želju da pomognu ljudima, imaju lično iskustvo s oboljelima od demencije, te onima koji rade u oblasti njege i brige o ljudima i željeli bi da se dodatno obuče za zbrinjavanje i pomoć osobama s demencijom.

”Sticanjem znanja i vještina volonteri su postali i promoteri prava osoba s demencijom, koji će se boriti za razbijanje predrasuda i stigme koja ove osobe prati u našem društvu. Osnovni cilj treninga je bio da, pored usvajanja posebnih znanja i vještina za rad s osobama s demencijom, volonteri usvoje i znanja o ljudskim pravima osoba s demencijom i psihosocijalnim potrebama njihovih njegovatelja, da bi mogli u narednim projektnim aktivnostima pružati adekvatnu psihosocijalnu podršku njegovateljima, koji brinu o osobama s demencijom, uz obezbijeđeno mentorstvo”, saopštili su organizatori treninga.

Predavači su bili Bojanka Genorio i Monika Vrhovnik Hribar, članice slovenačkog udruženja za podršku demenciji “Spominčica”, kao i socijalna radnica Biljana Raičević-Konjević i psihološkinja Sanja Topalović, zaposlene u Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu Crne Gore.

”Trening se temeljio na principima neformalne edukacije, u njemu su se isprepletali teorijski i iskustveni segmenti, uz aktivno učešće svih polaznika. Nakon završenog treninga volonteri će moći stečeno teorijsko znanje da upotrijebe u praksi, tako što će u svom neposrednom okruženju posjetiti porodice koje brinu o osobi oboljeloj od demencije. U svom okruženju će se boriti protiv stigme osoba s demencijom i postati zaštitnici prava na dostojanstveno starenje i prevenciju demencije, šireći informacije o mehanizmima podrške i zaštite osoba s demencijom - kome i gdje se obratiti, kakvu vrstu podrške i pomoć mogu dobiti.”

Bonus video: