Parkovi Dinarida: Upravljanje parkovima prirode pokazalo da zakonski okvir nije dovoljno definisan

Održan je sastanak sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, iz potrebe da se upravljači zaštićenih područja po prvi put sretnu i razmjene dosadašnja iskustva i izazove sa kojim se susreću u upravljanju ovim vrijednim područjima

3715 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Parkovi Dinarida
Sa konferencije, Foto: Parkovi Dinarida

Iskustvo upravljanja parkovima prirode u zadnjih osam godina pokazalo je da zakonski okvir nije dovoljno definisan i jasan za brojne izazove sa kojima se susreću upravljači parkova prirode, što za posljedicu ima preklapanje nadležnosti u različitim oblastima.

To su saopštili iz "Parkovi Dinarida - Mreža zaštićenih područja Dinarida", koji su u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizovali su Prvi sastanak upravljača zaštićenih područja u Crnoj Gori.

Sastanak je, kako je saopšteno, organizovan kao dio Konferencije "Upravljanje zaštićenim područjima u Crnoj Gori" koja je održana 23.09. 2022 u Kolašinu.

Organizovan je, kako kažu, iz potrebe da se upravljači zaštićenih područja po prvi put sretnu i razmjene dosadašnja iskustva i izazove sa kojim se susreću u upravljanju ovim vrijednim područjima.

Parkovi Dinarida
foto: Parkovi Dinarida

"U Crnoj Gori u ovom trenutku pet nacionalnih parkova i devet parkova prirode ima institucionalne upravljače. Naime, od proglašenja Parka prirode Piva 2015 godine, proglašeno je ukupno devet novih parkova prirode, a proces uspostavljanja parkova prirode za nekoliko područja u završnoj je fazi", kako se navodi u saopštenju Parkovi Dinarida, koje potpisuje Jelena Marojević Galić.

Ovakvu dinamiku uspostavljanja novih zaštićenih područja do sada, kako navode, nije pratilo i uspostavljanje adekvatnih upravljačkih struktura i donošenje potrebnih planskih dokumenata.

"Osim toga, iskustvo upravljanja parkovima prirode u zadnjih osam godina pokazalo je da zakonski okvir nije dovoljno definisan i jasan za brojne izazove sa kojima se susreću upravljači parkova prirode, što za posljedicu ima preklapanje nadležnosti u različitim oblastima", poručili su oni.

Smatrali su da je važno da pokrenu dijalog upravljača i relevantnih institucija, kao i da sagledaju trenutnu situaciju u oblasti upravljanja zaštićenim područjima i razmotre izazove i mogućnosti za unaprjeđenje sistema upravljanja zaštićenim područjima u Crnoj Gori.

Parkovi Dinarida
foto: Parkovi Dinarida

Na sastanku koji je, kako se navodi. okupio oko 50 učesnika, upravljača zaštićenih područja, relevatnih institucija iz Crne Gore i Hrvatske i lokalnih samouprava koje upravljaju zaštićenim područjima na svojoj teritoriji ili se nalaze u procesu uspostavljanja novih parkova, donešeni su brojni zaključci.

"U cilju nastavka rada na daljem unaprjeđenju funkcionisanja zaštićenih područja Parkovi Dinarida će uz podršku The Nature Conservancy (globalne organizacije za očuvanje prirode) analizirati zakonski okvir, ali i praksu upravljanja zaštićenim područjima u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Kako bi, kako je poručeno, na bazi preporuka kreirali i realizovali aktivnosti na unapređenju kapaciteta upravljača kao i pokrenuli i facilitirali dijalog upravljača i relevantnih institucija u cilju prevazilaženja izazova i rješavanja otvorenih pitanja u upravljanju zaštićenim područjima.

Bonus video: