Povlašćeni tretman za studente koji su kupili Vučetićevu knjigu

Prema rješenju Etičkog odbora, Vučetić se ogriješio o više članova etičkog kodeksa UCG. On je tokom postupka negirao navode svjedoka

48841 pregleda 28 komentar(a)
Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Foto: UCG
Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Foto: UCG

Etički odbor Univerziteta Crne Gore zaključio je da je redovni profesor kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Aleksa Vučetić prekršio etički kodeks, kao i da je odgovoran jer je u periodu od kraja septembra 2021. do 23. februara 2022. organizovao popravni ispit samo za one studente koji su kupili njegovu knjigu.

Na taj način, navodi se u rješenju Etičkog odbora, omogućio je tim studentima da ostvare dodatnih 35 bodova prilikom ocjenjivanja.

Ipak, Etički odbor izrekao je Vučetiću najblažu mjeru - opomenu.

Predlog za pokretanje postupka pred Etičkim odborom podnio je Centar za građansko obrazovanje početkom aprila ove godine.

”Vijesti” su u 22. februara pisale o pritužbama studenata koji su tvrdili da ih Vučetić ucjenjuje da moraju kupiti njegovu publikaciju od oko 29 eura preko platforme za trgovinu Amazon, jer u protivnom ne mogu polagati usmeni dio ispita.

Vučetić je tada “Vijestima” kazao da se radi o neistini, da nikoga nije uslovljavao, te da se radi o “političkom podmetanju preko studenata”.

Međutim, prema rješenju Etičkog odbora, Vučetić se ogriješio o više članova etičkog kodeksa UCG.

Etički odbor saslušao je i svjedoke.

”Među učesnicima postupka nije bilo sporno da je profesor Aleksa Vučetić organizovao dodatnu provjeru znanja za studente koji su kupili njegov udžbenik. Oprečni su bili sudovi o cilju i pobudama zbog kojih je ta provjera uvedena. Jedna strana i svjedoci su tvrdili da je provjera bila uvedena da bi se omogućio povoljniji položaj studentima kojij su kupili udžebnik profesora Vučetića, u odnosu na ostale koji to nijesu učinili, te da je zbog toga pristup toj provjeri znanja bio uslovljen kupovinom profesorove knjige. Dio svjedoka je tvrdio da je samom kupovinom udžbenika student sticao bolju ocjenu”, navodi se u obrazloženju odluke Etičkog odbora.

Druga strana, odnosno profesor Vučetić, stoji u obrazloženju, tvrdila je da je “provjera znanja priređena da bi se studentima koji su uložili dodatno zalaganje, učeći iz predmetnog udžbenika, nadomjestio uloženi trud”.

”...U odnosu na studente koji taj trud nisu uložili. Student nije sticao bolju ocjenu samom kupovinom knjige već pokazanim znanjem na ispitnim provjerama”, stoji i odluci.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuju da je odluka Etičkog odbora UCG “kojom je utvrđena odgovornost zbog neetičkog postupanja profesora Alekse Vučetića prema studentima ispravna, a i da može biti instruktivna za mnoge druge na UCG”.

”Naime, takva praksa je nedopustiva i važno je da se svi ovakvi i slični slučajevi, za koje studenti argumentovano ukažu da su izmanipulisani pozicijom profesorskog autoriteta, nađu pred Etičkim odborom UCG i budu sankcionisani”, kazala je za “Vijesti” pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Kaluđerović
Kaluđerović foto: Savo PRELEVIC

Podsjetila je da je Etičkim kodeksom UCG jasno, između ostalog, propisano da akademsko osoblje ne smije uslovljavati ispunjenje nastavnih obaveza studenata i polaganje ispita kupovinom određene literature ili drugih nastavnih pomagala.

”Ukoliko želimo da državni Univerzitet osnaži svoj kredibilitet u međunarodnom okviru, ali i na našem tržištu, neophodno je jačanje akademske časti a jedan od načina jeste i procesuiranja ovakvih slučajeva pred organima UCG. Bilo bi, naravno, mnogo bolje da ovakve postupke pokreću članovi akademske zajednice, posebno kada je to bjelodano jasno i potkrijepljeno dodatno dokazima, nego mi kao nevladina organizacija, ali ostaje nada da će i akademska zajednica jednom početi da posprema u svom dvorištu”, zaključila je Kaluđerovićeva.

Bonus video: