Sindikat UP: Tražimo veći stepen zaštite života policijskog službenika, punu zaštitu države...

"Ono što smo već bezbroj puta ponavljali jeste da su životi policijskih službenika u ozbiljnoj opasnosti. Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva"

15691 pregleda 14 komentar(a)
Sa uviđaja nakon incidenta na Koniku, Foto: Boris Pejović
Sa uviđaja nakon incidenta na Koniku, Foto: Boris Pejović

Sindikat Uprave policije (UP) saopštio je danas da traži veći stepen zaštite života policijskog službenika, punu zaštitu države za policijskog službenika kada mu je ugrožen život i bezbjednost, što kako navode nije bio slučaj do sada.

"Stoga, pozivamo sve državne organe koji se bave pitanjem sigurnosti i zaštite života građana, da konačno naprave odlučan korak u zaštiti policijskih službenika", ističe se u saopštenju UP povodom jutrošnjeg događaja u Podgorici kada su na kuću policajca Mervana Eća bačene bombe.

U razmjeni vatre sa policijom danas je ubijen je Fadil Koljenović iz Podgorice, a prema informacijama "Vijesti", on je otvorio vatru na policiju koja je sprovodila istragu bacanja eksplozivne naprave na kuću njihovog kolege Mervana Eća.

Incident se dogodio u podgoričkom naselju Konik.

Iz Sindikata UP su kazali da su napadi na policijske službenike, na žalost, postali sve češći.

"Stiče se utisak da je nasilje nad policijom, kako verbalno, tako i fizički, postala naša svakodnevnica. Ono što smo već bezbroj puta ponavljali jeste da su životi policijskih službenika u ozbiljnoj opasnosti. Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva. Zato, najoštrije osuđujemo napad na kuću našeg kolege E.M. koji se jutros rano desio u Podgorici, u kojem srećom niko nije stradao. Ovaj, i napadi na policijske službenike koji su se ranije dešavali, predstavljaju napad na najveću vrijednost svakog čovjeka, život. Ovi i slični napadi imaju još veću težinu jer su upereni direktno protiv policijskih službenika, ljudi koji brane i čuvaju živote svih građana Crne Gore", piše u saopštenju Sindikata UP koje je dostavio predsjednik Mladen Šuškavčević.

U saopštenju se dodaje da jutrošnji napad ukazuje koliko je policijski posao težak, odgovoran i opasan.

"Uvjek smo na strani naših kolega i svakom od njih bićemo podrška u svemu. Sindikat Uprave policije je u više navrata upozorio da u postojećim zakonskim regulativima, ne postoji dovoljan stepen zaštite života policijskog službenika. Posebnu težinu ima nepoštovanje zakonskih propisa i nepoštovanje policijskog službenika od strane počinilaca određenog krivičnog djela. Smatramo da je došlo vrijeme da se nešto po tom pitanju promijeni. Iz tog razloga tražimo veći stepen zaštite života policijskog službenika, punu zaštitu države za policijskog službenika kada mu je ugrožen život i bezbjednost, što nije bio slučaj do sada. Stoga, pozivamo sve državne organe koji se bave pitanjem sigurnosti i zaštite života građana, da konačno naprave odlučan korak u zaštiti policijskih službenika. Vjerujemo da odgovorni državni organi imaju dovoljno razuma da pronađu najbolje rješenje za to, obzirom da je naše zanimanje jedno od najtežih u savremenom svijetu", poručili su iz Sindikata UP.

Bonus video: