Vlaović: Muzičkom centru ponuđena pomoć kako bi se što brže sanirao objekat

"Ne smijemo da dozvolimo da kulturni stvaraoci budu spriječeni u svom radu"

4645 pregleda 0 komentar(a)
Vlaović u Muzičkom centru, Foto: PR Centar
Vlaović u Muzičkom centru, Foto: PR Centar

Ministarstvo kulture i medija ponudilo je rukovodstvu Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) pravnu i finansijsku pomoć, kako bi propusti u izgradnji objekta što prije bili otklonjeni, a programi se nesmetano odvijali, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Vlaović i njen tim su se sastali danas sa rukovodstvom MCCG i Crnogorske kinoteke povodom problema sa prokišnjavanjem objekta i onemogućavanja održavanja planiranih programa.

Podsjetila je, kako se navodi u saopštenju PR Centra, da je izgradnja MCCG, u čiju rekonstrukciju je uloženo 13 miliona eura, trajala 13 godina.

"Ne smijemo da dozvolimo da kulturni stvaraoci budu spriječeni u svom radu. Otvaranje sezone 2022/23. nacionalnog orkestra, koje je planirano za petak, onemogućeno je da bude u Velikoj sali zbog propusta u izgradnji objekta. Ponudili smo rukovodstvu MCCG pravnu i finansijsku pomoć, kako bi propusti u izgradnji objekta što prije bili otklonjeni i programi se nesmetano odvijali“, kazala je Vlaović.

Maša Vlaović Muzički centar
foto: PR Centar

Istakla je da je MCCG stožer ukupnog muzičkog života Crne Gore i institucija od posebnog društvenog značaja, navodeći da Crnogorski simfonijski orkestar kulturu u državi stavlja u ravan razvijenijih kulturnih sredina.

Poslovna direktorica MCCG, Isidora Damjanović, kazala je, kako se navodi, da je razgovor bio pun razumijevanja, dobrih ideja i konstruktivnih prijedloga.

"Mi se zovemo Muzički centar Crne Gore pa je time prirodno da nastupamo i u drugim gradovima. Ove godine smo imali u planu da realizujemo programe van Podgorice, a tim Ministarstva kulture i medija nam je u ovoj situaciji predložio izmiještanje naših programskih aktivnosti. S obzirom da ovaj mjesec nećemo moći da izvodimo programe na Velikoj sceni MCCG, a da ne bismo pravili programsku pauzu, ministarka je sugerisala da dio naših koncerata realizujemo u drugim gradovima Crne Gore“, pojasnila je Damjanović.

Kazala je da je disperzija programa u cilju izmještanja produkcije MCCG predložena i na sjednici Savjeta MCCG, koja je danas održana, navodeći da su njegovi članovi pokazali sluh za taj prijedlog.

Maša Vlaović Muzički centar
foto: PR Centar

"Predstavnici Ministarstva kulture i medija ponudili su nam pravnu i finansijsku pomoć. Sada je na nama da te instrukcije pretočimo u djelo i da u skladu sa tim preduzmemo sljedeće aktivnosti“, rekla je Damjanović.

Ona se, kako je saopšteno, zahvalila Ministarstvu kulture i medija na podršci, ocijenjujući je veoma važnom.

"U Ministarstvu vidimo ne samo organ koji je u službi nadzora MCCG, nego i partnera koji je tu sa da ocijenjuje naš program i da zajednički rješavamo probleme i nepredviđene situacije poput ove koja nas je zadesila prethodnih dana“, navela je Damjanović.

Vlaović je, kako se navodi, obišla prostor u kojem se nalazi Baletski studio MCCG, Veliku salu u kojoj prokišnjava krov, a prisustvovala je i probi Crnogorskog simfonijskog orkestra u Kamernoj sali, čije aktivnosti su prilagođene novonastaloj situaciji.

Bonus video: