"Osloboditi" prilazne stepenice i šetne staze oko Bedema

„Brojni su problemi kada govorimo o tvrđavi Bedem. U potpunosti je nefunkcionalna, neelektrifikovana i u mraku. Kuća i kule su daleko od očiju javnosti, jer su zaključane. Ovo su samo neki od problema“, istakao je Šundić

4950 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Pro futuro
Foto: NVO Pro futuro

Nakon što su mapirali stanje na staroj gradskoj tvrđavi u Nikšiću, njenoj okolini i prilaznom parkingu, članovi NVO “Pro Futuro” i Bedem festa zavrnuli su rukave i krenuli sa uklanjanjem rastinja i smeća.

Aktivnost su simbolično započeli 27. septembra, na Svjetski dan turizma, a trajaće do 2. oktobra.

„Kako je tvrđava trenutno u potpunosti 'zarobljena” i nepristupačna, kroz volontersku akciju uklonićemo sezonsko rastinje, trnje, smeće. Cilj je da u potpunosti 'osposobimo i oslobodimo' prilazne stepenice, kao i šetne staze u čitavoj okolini tvrđave koje su trenutno potpuno nepristupačne. Osim toga, u cilju zaštite i očuvanja drevnih zidina starog grada sa istih ćemo ukloniti naraslo rastinje kako bismo na taj način spriječili potencijalno obrušavanje i njihovu dalju devastaciju“, kazao je Petar Šundić i dodao da ih raduje što su im se u akciji priključili i članovi Samostalne izviđačke čete „Tibor“.

Akcijom člšćenja Bedema NVO “Pro Futuro” i Bedem fest, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, priključili su se obilježavanju međunarodne manifestacije „Dani evropske baštine“ kao dio globalne inicijative. Slogan ovogodišnje teme je “Održiva baština”.

„Brojni su problemi kada govorimo o tvrđavi Bedem. U potpunosti je nefunkcionalna, neelektrifikovana i u mraku. Kuća i kule su daleko od očiju javnosti, jer su zaključane. Ovo su samo neki od problema“, istakao je Šundić.

Obilježavanje „Dana evropske baštine“ sastavni je dio aktivnosti u okviru projekta "Hrabri koraci ka uspjehu mladih", pa će se akciji čišćenja Bedema priključiti i učesnici pomenutog projekta.

„Mi ćemo tokom radnih akcija i kroz razgovor ukazati na značaj vrijednosti entuzijazma i volonterizma, kako kada je lična afirmacija u pitanju, tako i opšti značaj i korist po zajednicu. Želimo da mladim ljudima, donosiocima odluka, ali i ukupnim javnostima, pružimo priliku da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svijetlu sve izraženijih i učestalijih klimatskih promjena i degradacije sredine. Namjera je prikupiti saznanja i podijeliti iskustva o ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije“, poručio je Šundić.

Pridruženi partneri u akciji čišćenja gradske tvrđave su Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, lokalna Turistička organizacija i „Popović d.o.o.“.

Bonus video: