Ministarstvo prosvjete će isplatiti 900.000 eura za osnivanje dvije vjerske škole

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade, koja je usvojila informacije o finansiranju tih škola, a kako su naveli u saopštenju, u okviru programa "podrška vjerskim školama"

17286 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete zaduženo je da isplati po 450 hiljada eura za osnivanje Srednje vjerske škole Gimnazija "Sveti Sava" iz Podgorice i Srednje vjerske škole Gimnazija "Mitropolit hadži Sava Kosanović" iz Nikšića.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade, koja je usvojila informacije o finansiranju tih škola, a kako su naveli u saopštenju, u okviru programa "podrška vjerskim školama".

"Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo prosvjete da za 2022. godinu, za potrebe realizacije oba Ugovora, isplati ovim školama sredstva u iznosu od po 450.000,00 eura, koja su neophodna za osnivanje ustanova, što je predviđeno Zakonom o budžetu za 2022. godinu", saopšteno je iz Vlade.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je ranije uputio ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću Inicijativu za preispitivanje zakonitosti licenciranja privatnih škola i povlačenje zahtjeva za njihovo finansiranje iz Budžeta.

Tom inicijativom su obuhvaćene dvije navedene vjerske škole.

CGO je tada saopštio da sa zahtjevom za opredjeljivanje 900.000 eura iz Budžeta za finansiranje dvije privatne ustanove koje nijesu licencirane u skladu sa zakonskom procedurom, Vojinović ulazi u zonu krivične i prekršajne odgovornosti.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Zdravka Krivokapića, Vesna Bratić je, kako su kazali tada iz CGO-a, nekoliko dana pred formalni kraj mandata, u aprilu 2022.godine, izdala rješenje o licenciranju tih ustanova upitne zakonitosti.

Vlada je danas, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, utvrdila i predlog urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju postojećeg objekta – Klinika za onkologiju u Podgorici.

Na sjednici je, kako se navodi, usvojen i predlog urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju kompleksa obrazovnih sadržaja u Herceg Novom, koji će obuhvatati srednje stručno obrazovanje fizioterapije, fakultetski sadržaj za primijenjenu fizioterapiju i osnovno obrazovanje.

Bonus video: