Milaš: Svima su poznati napori CGO da se procesuiraju odgovorni za zločine

Ipak, napominje saradnica u programima CGO, podjednako je važno da ideologizacija ne bude dio nijednog zakonskog teksta ni u Crnoj Gori ni u Hrvatskoj, jer se time ne doprinosi adekvatnom procesu suočavanja sa ratnom prošlošću
127 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Milaš, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Tamara Milaš, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Ažurirano: 01.10.2017. 17:30h

Teško je polemisati sa onima kojima činjenice i argumenti nijesu u fokusu, a upravo na to se svode nerazumljvi napadi od strane Građanske alijanse (GA) na principijelni stav Centra za građansko obrazovanje (CGO) da pravna norma mora biti jasna i precizna, kazala je saradnica na programima CGO, Tamara Milaš.

Ajša Hadžibegović, razvojna direktorica GA pozvala je predstavnike CGO da ne brane neodgovornost Vlade i njihovu neosjetljivost prema istini, odgovornosti i prema žrtvama rata u kojem je, smatra ona, Crna Gora neupitno bila agresor.

Dužina saopštenja GA i brojne digresije koje se pokušavaju otvoriti, smatra Milaš, ne anulira njihovo nerazumijevanje osnovih pravnih pojmova.

Ona je ponovila da, prilikom sačinjavanja zakonskog teksta, formulacija pravne norme podliježe mnogobrojnim pravilima, koja su propisana unutar nomotehničkih metoda stvaranja prava, od kojih su jasnoća i preciznost postulati.

Stoga, ističe ona, odredba u kojoj stoji da su “agresiju na Republiku Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” treba da ima jasnu i preciznu indikaciju na državu kojoj je Crna Gora tada pripadala jer je ona svoju samostalnost stekla tek 2006. godine.

"Crnogorska, ali i šira regionalna javnost, uključujući i hrvatsku, je upoznata sa kontinuiranim naporima CGO-a da ukaže na izostanak odgovornosti zbog ratnih intervencija rukovodstva Crne Gore devedesetih godina prošlog vijeka, koje je podržavalo ratne operacije protiv Hrvatske, ali i onih koji su učestvujući u istima direktno kršili pravila humanitarnog prava, kao i da je neophodno da se isti procesuiraju, žrtve obeštete i da se gradi kultura sjećanja," kazala je Milaš.

Ali, napominje, podjednako je važno da ideologizacija ne bude dio nijednog zakonskog teksta ni u Crnoj Gori ni u Hrvatskoj, jer se time ne doprinosi adekvatnom procesu suočavanja sa ratnom prošlošću.

Ipak, dodaje, razumljivo je da su ovo stručna pitanja i da oni kojima to nije bliska problematika mogu imati drugačije interpretacije.

"Ovim želimo da zatvorimo jednu nepotrebnu i nedvosmisleno drugim motivima od onih javno iskazanih indukovanu polemiku u pokušaju dovođenja u pitanje našeg dokazanog dugogodišnjeg rada u oblasti suočavanja sa prošlošću," zaključila je Milaš.

Bonus video: