Božović: Bez značajne povišice mogući protesti i štrajk prosvjetara

”Ljekarima su plate povećane od 35 do 60 i više odsto. Tako ljekar početnik ima koeficijent 15,99, a mi 7,67. I treba uvećati njihove zarade, ali ni mi nijesmo naše diplome kupovali na trafici”

36932 pregleda 80 komentar(a)
Ne zaslužujemo da smo na margini društva: Božović, Foto: Luka Zekovic
Ne zaslužujemo da smo na margini društva: Božović, Foto: Luka Zekovic

Sindikat prosvjete još nije dobio zvaničan odgovor Ministarstva prosvjete u vezi sa zahtjevom za povećanjem zarada za 45 odsto od 1. januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović “Vijestima” je kazao da su pregovori i dalje u toku i da će Izvršni odbor te organizacije zauzeti stav nakon zvanične ponude Vladinog resora.

”Ako ponuda ne bude zadovoljavajuća, postoje i drugi oblici sindikalne borbe, kao što su protesti i štrajk”, rekao je Božović.

On je ocijenio da je njihov zahtjev za povećanjem zarada za 45 odsto - opravdan, te da imaju pravo da traže i više od toga.

”Naš predlog je ulaganje u budućnost, a ne bacanje novca u bunar. Ne umanjujem značaj ostalih profesija, ali doktor medicine ima duplo veći koeficijent nego profesor u srednjoj ili osnovnoj školi”, poručio je Božović.

On je podsjetio da su zarade posljednji put uvećane za vrijeme mandata Damira Šehovića, i to za devet, pa tri odsto, dok su nakon štrajka 2009. godine takođe dobili linearno povećanje plata - prvo deset, pa osam odsto.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je nedavno da rast plata prosvjetnim radnicima od 45 odsto nije realan u ovom trenutku, ali da garantuje da neće dozvoliti da se zadrži trenutno stanje.

”Ja kao ministar neću dozvoliti, jer znam u kakvim uslovima rade prosvjetni radnici i kako je to težak i odgovoran posao”, ocijenio je Vojinović gostujući u Otvorenom studiju na VOP Tv.

Božović je ranije “Vijestima” kazao da su Ministarstvu prosvjete uputili predloge i da je krajnje vrijeme da uvećane zarade budu predviđene planiranim budžetom.

Rekao je da je, između ostalog, traženo da se pomoćnim radnicima obračunava minuli staž i poveća koeficijent za zarade, obaveza isplate jubilarnih nagrada, kao i regulisanje prevoza, te da je predloženo pravljenje liste putnika.

”Ne zaslužujemo da smo na margini društva. Nema političara koji nije rekao da smo na margini i zapostavljeni. Članstvu ćemo saopštiti kako teku pregovori i nećemo sjedjeti skrštenih ruku. Nadamo se da će nam se povećati zarade, a ukoliko nas odbiju, pozvaćemo članstvo na proteste ili štrajk i boriti se za naša prava”, poručio je Božović.

On je istakao da su ljekarima i univerzitetskim profesorima uvećane zarade i da protiv toga nemaju ništa, ali da očekuju da i oni dobiju veće plate.

”Ljekarima su plate povećane od 35 do 60 i više odsto. Tako ljekar početnik ima koeficijent 15,99, a mi 7,67. I treba uvećati njihove zarade, ali ni mi nijesmo naše diplome kupovali na trafici”, naglasio je Božović.

Vojinović je u više navrata ocijenio da treba poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika i poručio da će na tome insistirati tokom svog mandata.

Tvrdio je i da povećanje zarada prosvjetnim radnicima koje je pripalo projektom “Evropa sad” - nije dovoljno.

Na pretposljednjem sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, održanom u junu ove godine, Vojinović je istakao da u potpunosti dijeli stav Božovića da prosvjetnim radnicima, kao nosiocima obrazovnog sistema, zajedničkim djelovanjem treba vratiti ugled i dostojanstvo tog poziva.

”Naveo je da su naslijeđeni problemi u resoru prosvjete višedecenijske prirode i ujedno je iskazao razumijevanje za sve izazove sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici. On je naglasio da je i u prethodnom periodu imao nekoliko susreta sa predstavnicima Sindikata prosvjete, kada se na otvoreni način razgovaralo o problemima prosvjetnih radnika i realnim mogućnostima za njihovo rješavanje. U nastavku je pozvao koleginice i kolege, članove, da upute svoja pitanja sa predlozima o mogućem načinu njihovog rješenja u predstojećem periodu u direktnoj saradnji sa Sindikatom”, saopšteno je tada iz Ministarstva.

Najavljeno je da će se do 20. juna formirati Komisija u tom resoru koja će započeti rad na izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Osim uvećanja zarada, ministar Vojinović je kazao da će taj resor učiniti sve što je u njihovoj moći da se isplate jubilarne nagrade, kao i da su zainteresovani za rješavanje pitanja prevoza za prosvjetne radnike.

Bonus video: