Crna Gora domaćin međunarodne spasilačke vježbe

Na međunarodnoj terenskoj vježbi očekuje se veliki broj učesnika iz Crne Gore i inostranstva, a planirano je i učešće operativnih timova iz Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije i timova Crvenog krsta Srbije i Slovenije

5826 pregleda 2 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Međunarodna terenska vježba na temu reagovanja u slučaju zemljotresa u okviru projekta "BALANCE – Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu", koji se implementira u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, a realizuje ga Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore u saradnji sa 13 organizacija iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije, biće održana na području Boke Kotorske, na teritorijama opština Tivat, Kotor i Herceg Novi, u periodu od 10. do 14. oktobra 2022. godine.

To je potvrđeno iz Opštine Tivat uz napomenu da će u sklopu BALANCE projekta biti organizovane štabne vježbe, vježbe komandnog mjesta i terenske vježbe na temu zemljotresa, sa akcentom na zaštitu kulturnih dobara i pružanju podrške djeci i osobama sa posebnim potrebama.

Učešće u ovim aktivnostima uzeće i pripadnici Službe zaštite Opštine Tivat, a samoj vježbi prethodiće kampanje/info dani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom.

Kampanja za opštinu Tivat planirana je za srijedu 5. oktobra, na Trgu Magnolija od 10 do 12 časova.

"Na međunarodnoj terenskoj vježbi očekuje se veliki broj učesnika iz Crne Gore i inostranstva, a planirano je i učešće operativnih timova iz Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije i timova Crvenog krsta Srbije i Slovenije. Na vježbi će učestvovati i crnogorski tim za traganje i spašavanje iz ruševina, tim Crvenog krsta Crne Gore kao i tim EU za civilnu zaštitu", naveli su iz lokalne uprave.

Iz ambasade Bugarske u Crnoj Gori najavili su da će za učešće u predstojećoj vježbi u Boki, ta država iz Sofije u Tivat uputiti tzv. Modul srednje urbane potrage i spašavanja koji se sastoji od 37 spasilaca, pet vatrogasno-spasilačkih vozila, tri laka kamiona, jednog vozila hitne pomoći, specijalnog vozila za reagovanje u incidentima i nesrećama sa opasnim materijama, čamaca i drugog.

Dolazak bugarske ekipe koja će u Tivat doputovati transportnim avionom iz Sofije, najavljen je za ponedjeljak 10. oktobra kada će ih na tivatskom aerodromu dočekati predstavnici bugarske ambasade u Crnoj Gori predvođeni ambasadorkom Meglenom Plugčievom

Bonus video: