Galić: Epidemija žutice ne zadovoljava uslove da se proglasi za epidemiju većeg epidemiološkog značaja

Galić reagovao na tekst pod naslovom „Izostale mjere protiv žutice“, koji je objavjen u petak, 7. oktobra

14316 pregleda 10 komentar(a)
Galić, Foto: IJZCG
Galić, Foto: IJZCG

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić reagovao je na tekst pod naslovom „Izostale mjere protiv žutice“, koji je objavjen u petak, 7. oktobra. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"U tekstu je navedeno da 'epidemiju po Zakonu može prijaviti iskučivo Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta'.

Članom 15 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br.15/16, 68/20 i 136/20) propisano je da Ministarstvo zdravlja prati kretanje zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore, te proglašava pojavu epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja, proglašava zaraženo, odnosno ugroženo područje i naređuje mjere koje u tom slučaju moraju da se sprovode, te da ovu naredbu donosi na predlog Instituta. Takođe, članom 6 Zakona definisano je da 'epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava pojavu teških kliničkih oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, pri čemu postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica, prekograničnog prenošenja bolesti, kao i ponovna pojava slučajeva odstranjene ili iskorijenjene zarazne bolesti'.

U ovom slučaju, u odnosu na sve elemente koji su gore navedeni, pomenuta epidemija ne zadovoljava uslove da se proglasi za epidemiju većeg epidemiološkog značaja, te se Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja nisu stoga oglašavali.

Higijensko-epidemiološke službe doma zdravlja u Kotoru i Herceg Novom su kao nadležne ustanove postupile u skladu sa Zakonom i prijavile epidemiju, obzirom da je članom 41 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br.15/2016, 68/2020 i 136/2020) propisano da su: “zdravstvene ustanove i druga pravna lica koja pružaju usluge zdravstvene zaštite obavezne da prijave epidemiju zarazne bolesti“.

Članom 18 se propisuje da „nadležna zdravstvene ustanove dužna je da vrši epidemiološki nadzor i neposredno sprovodi mjere sprečavanja, suzbijanja, odstranjivanja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti“. U smislu gore navedog, preventivne protivepidemijske mjere dužne su da ustanovama i pravnim subjektima dostave lokalne higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja u čijoj je nadležnosti epidemija, a ne Institut za javno zdravlje. Higijensko-epidemiološke službe su, shodno infomacijama koje imamo, preporučile protivepidemijske mjere, te obišle ustanove od većeg rizika na teritoriji pomenutih opština. Stoga, nije u nadležnosti Instituta za javno zdravlje bilo da niti ustanovama, niti opštinskim organima i službama u ovom slučaju preporučuje protivepidemijske mjere.

U skladu sa zakonskim obavezama, kao i dobrom praksom koju sprovodi Institut za javno zdravlje kao ustanova na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, Institut je od početka dešavanja u Herceg Novom i Kotoru po pitanju pojave obolijevanja građana virusom hepatitisa A, infomisan i pruža stručnu podršku u dešavanjima na terenu. Povodom ovih dešavanja Institut je, u skladu sa međunarodnim obavezama, upoznao i Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa čijim preporukama usklađuje svoje aktivnosti, te organizovao uzorkovanje, transport i analizu uzorka suspektnih na prisustvo hepatis A virusa u Hrvatski zavod za javno zdravlje na dalja ispitivanja. Podsjećamo Vas da je prema Zakonu o medijima koji je objavljen u Službenom listu CG", br. 82/20, članom 31 propisano da je 'novinar dužan da prije objavljivanja informacija o određenom događaju, pojavi ili ličnosti, sa dužnom novinarskom pažnjom, provjeri njeno porijeklo, istinitost i potpunost'.

Povezani članci

07. Oktobar 2022.

Izostale mjere protiv žutice

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, molimo da u sljedećem izdanju Vašeg dnevnog lista objavite ovo objašnjenje i na taj način adekvatno informišete javnost i ispravite štetu koju ste objavljivanjem ovakvog teksta nanijeli Insitutu kao tercijarnoj javno – zdravstvenoj ustanovi od integriteta, jer je u skladu sa članom 39 pomenutog Zakona o medijima precizirano da 'objavljivanje informacije koje mogu štetiti časti i ugledu, dozvoljeno samo ako je informacija tačna, izvještava o stvarima od javnog interesa i doprinosi pravu na informisanje', što nije bio slučaj ovoga puta“, zaključuje se u reagovanju.

Odgovor novinara biće objavljen u ponedjeljak

Bonus video: