Rekonstrukcija uzburkala strasti

Novi izgled Zgrade od sige u Šavniku izazvao polemiku na društvenim mrežama

12104 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Opština Šavnik
Foto: Opština Šavnik

Na društvenim mrežama se povela polemika da li je rekonstrukcijom jedne od starijih zgrada u Šavniku ona devastirana i da li se to moglo uraditi na prikladniji način. Riječ je o zgradi koja je stara oko 70 godina i nalazi se u centru. Umjesto sige, drvenih prozora i krova koji je obložen ciglom, urađena je fasada, stavljena eloksirana bravarija, a krov je prekriven limom.

”Uspješno smo završili još jedan planirani i lijepi projekat. Adaptirali smo našu najstariju zgradu, među Šavničanima poznatu kao Zgrada od sige. Urađena je zamjena krova, fasade, i komplet bravarije. Ovim smo značajno unaprijedili kvalitet života stanara, a ujedno i doprinijeli boljem vizuelnom dojmu našeg grada, s obzirom na to da se zgrada nalazi na atraktivnoj lokaciji”, napisao je na svom Fejsbuk profilu predsjednik Opštine Jugoslav Jakić.

Ubrzo se povela polemika da li je trebalo ostaviti sigu, drvene prozore i ciglu i da li je renoviranjem zgrada devastirana, ne ulazeći u dobre namjera čelnika lokalne uprave.

Sadašnji i nekadašnji izgled zgrade
Sadašnji i nekadašnji izgled zgradefoto: Opština

”Je li moguće da bilo ko podržava krečenje prelijepog crnogorskog kamena na ovakav način, sakrivajući sav rad neimara koji su radili kamen? Ako je zgrada bila nefunkcionalna, trebalo je sanirati na pravi način, da se zaštiti. Ovako izgleda kao jeftina zgrada koja niče svakog dana svuda po Crnoj Gori, bez duše i istorije. Ko će vam vjerovati sada da nije juče sagrađena... Možda je namjera dobra, ali je katastrofalno izvedena... Kako je moguće da ste kamenu zgradu koja je i kao ruina odisala nekom ljepotom praktično pretvorili da izgleda kao najobičniji magacin... Sve vam je oprošteno samo zovite ljude koji znaju da rade svoj posao i restaurirajte zgradu kako treba... Ne radi se samo o estetici, jer kultura nije romantika niti estetika, kultura je suživot. Gašenjem kulture, gasite identitet područja/države. Ne trebaju vam ni Rusi, ni četnici, ni Amerikanci... Sami ćete se ugušiti u pogrešnim potezima”, samo su neki od komentara.

Jakić je kazao “Vijestima” da se ne radi o zgradi koja je proglašena za kulturno dobro, već o objektu koji je bio doveden do urušavanja.

”Na zahtjev stanara, Skupština je odobrila renoviranje zgrade koja je bila dovedena do urušavanja, kojoj je propao krov, i koja je, nažalost, nekoliko puta gorjela. Sprovedena je kompletna zakonska procedura, a vrijednost radova je oko 70 hiljada eura”, kazao je Jakić.

Stanari zgrade, koja je izgrađena 1955. godine, nedavno su kazali “Vijestima”, dvije decenije čekaju da ih se neko sjeti i renovira objekat koji je u jako lošem stanju. Zadovoljni su rekonstrukcijom i ne smeta im što su sigu, drvo i ciglu, zamijenili bavalit, eloksirana bravarija i lim.

Bonus video: