Počela distribucija vakcina protiv gripa, prve doze za vulnerabilne grupe

"Posebno je važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali", ističu iz Instituta

3340 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori će se, u sklopu prevencije kako obolijevanja, tako i komplikacija gripa, i ove godine sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija te virusne infekcije.

Distribucija prve količine prispjelih vakcina svim domovima zdravlja je počela od ponedjeljka, a domovi zdravlja će obavijestiti građane o mjestu, vremenu i načinu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

"Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

"Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu", navode iz Instituta.

Ističu da, pored navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina, posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina, odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka.

Prve doze vakcina su predviđene za pomenute vulnerabilne grupe.

"Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: