Ministarstvo zdravlja: Kovid donacije usmjerene ciljano

Iz ovog Vladinog resora kažu da je novac uložen gdje je najpotrebnije i da se ubrzano radi na Strategiji

1241 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja (ilustracija), Foto: Zoran Đurić

Novac koji su građani i privredna društva uplaćivali tokom pandemije kovid-19 u vidu donacija uložen je tamo gdje je najhitnije i najpotrebnije.

To su, reagujući na tekst “Rasparčavanje COVID donacija - svima po malo, nikome dovoljno”, kazali iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić.

”Pošto su sredstva, prikupljena donacijama u vrijeme pandemije namijenja zdravstvenom sistemu, a kako smo u međuvremenu uspjeli da nabavimo neophodnu opremu i medikamente za kovid, smatrali smo da je odgovorno i prema građanima i prema zdravstvenim radnicima da ova sredstva uložimo tamo gdje je najurgentnije i najneophodnije - baš tamo gdje je tridesetogodišnji nemar učinio da istih tih sredstava nema”, kazali su iz ovog resora.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da ubrzano i svim raspoloživim kapacitetima rade na pripremi i donošenju Strategije (Master plana) razvoja zdravstva, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

”Rok za donošenje ovog dokumenta davno je istekao, tačnije početkom 2020, kada su zdravstvenu politiku kreirali upravo oni koji danas smjelo i bez imalo stida u javnost izlaze sa optužbama o neažurnosti sadašnjih donosioca odluka, iako bi baš oni trebalo da snose odgovornost zbog nerada i nebrige, jer su zdravstveni sistem ostavili bez krovnog dokumenta i samim tim ugrozili njegovo funkcionisanje”.

Iz Ministarstva zdravlja su ocijenili da će se, zahvaljujući ovim sredstvima i dobroj procjeni, uskoro raditi skrining karcinoma dojke i na sjeveru i jugu države, jer će biti kupljena dva nova savremena mamografa.

”Važno je napomenuti zbog građana, a ne zbog onih kojima smeta ubrzani razvoj zdravstva, da je vrijednost sredstva koja su donirana, zbog ukupne globalne ekonomske situacije, pala za oko 30 odsto i da nije bilo prostora za njihovo dalje zadržavanje, dok sa druge strane svaka ustanova zahtijeva hitna ulaganja i obnovu, kako prostornu, tako i tehničko-tehnološku”.

Bonus video: