U DZ Tivat počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

"Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije"

1781 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Tivat, Foto: Siniša Luković
Dom zdravlja Tivat, Foto: Siniša Luković

Dom zdravlja Tivat saopštio je da je u toj ustanovi počela vakcinacija protiv sezonskog gripa kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije.

Dodaju da građani kojima se preporučuje vakcinacija, treba da se jave svom izabranom doktoru i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju neko akutno oboljenje.

"Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije", objasnili su iz DZ Tivat.

Navode da je vakcinacija predviđena i preporučuje se starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima.

"Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji", piše u saopštenju.

Ističu da vakcinu ne smiju da prime osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

"Vakcinacija protiv gripa je najsigurnija i najefikasnija mjera prevencije kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija sezonskog gripa. Stoga, Dom zdravlja Tivat apeluje na sugrađane, koji pripadaju rizičnim grupama da se što prije vakcinišu i time spriječe širenje virusa i zaštite sebe i svoje najbliže od obolijevanja", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: