Odbor u subotu oamandmanima MORT-a o prostornom planiranju

Na kolegijumu poslaničkih klubova dogovoreno je da amandmane oko usaglašenih djelova podnese MORT
0 komentar(a)
Bager, Foto: Shutterstock
Bager, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2017. 15:25h

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje sjutra će raspravljati o amandmanima Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) na Predlog zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, nakon što ih Skupština dostavi članovima tog tijela.

MORT je danas dostavio amandmane Skupštini, oko kojih su se usaglasili sa poslanicima Liberalne partije (LP) i Bošnjačke stranke (BS), dok su i dalje neprihvatljivi za poslanike Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Albanske koalicije – FORCA. Ukoliko jedna od pomenute dvije partije podrži pomenuti tekst, on će se naći u formi Zakona nakon što ga Skupština izglasa.

Na kolegijumu poslaničkih klubova dogovoreno je da amandmane oko usaglašenih djelova podnese MORT, na čijem čelu je Pavle Radulović, kako bi se ubrzao proces. Međutim, ni to nije bilo dovoljno jer amandmani nijesu stiglio na vrijeme kako bi o njima raspravljao Odbor u 15 časova.

Novina, zbog koje su BS i LP dali podršku zakonu, je uvođenje urbanističkih projekata, koje će prije glavnog prostornog plana donositi lokalne samouprave, čime se proširuju ovlašćenje opština. Poslanicima pomenutih partija su te izmjene bile dovoljne kako bi se decentralizovao sistem planiranja, dok HGI i FORCA smatraju da opštine treba da odlučuju i prilikom donošenja generalnog prostornog plana.

Bonus video: