Marković: Poštujem rektorku, ali ovo je državni posao, nema pogađanja

Kako je kazao Marković, sva priča i model i studiranja na VMŠ u Beranama nije u duhu onoga što je Vladina odluka
21 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 29.09.2017. 17:39h

Komentarišući inicijativu za razrješenje rektorke Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić, premijer Duško Marković je rekao da su problemi i razlike Vlade i rektorke nastale nakon odluke da sjedište Visoke medicinske škole (VMŠ) ostane u Beranama i ove godine.

Kako je kazao, sva priča i model i studiranja na VMŠ u Beranama nije u duhu onoga što je Vladina odluka.

"Ostavljam sada stvari na Upravnom odboru, Senatu, rektoru. Ja nemam nikakav problem sa tim. Čudi me da je rektorka uputila meni takvu poruku. Ja takvu porulku nijesam upućivao rektorki. Lično je veoma poštujem, ali ovo je državni posao. Oko državnog posla nema pogađanja, u državnom poslu se moraju poštovati nadležnosti i odluke", poručio je Marković.

O tome zašto Vlada želi da smijeni Vojvodić i kako komentariše njenu poruku da je ne može ućutkati, premijer Marković je odbacio svaku špekulaciju da Vlada želi da se miješa u nadležnosti Univerziteta i da posebno ugrožava njenu autonomiju.

"Nasuprot, Vlada želi snažan crnogorski univerzizet kako bi on bio temelj našeg ukupnog sistema i doprinosio ključnom crnogorskom cilju a to je razvoj crnogorskog društva i bolji život u njemu", kazao je Marković i podsjetio da je prvi izlazak iz kabineta obilježio posjetio Univerzitetu, kada je dogovoreno da ta instititucija bude u centru obrazovne politike, što je implementirano kroz zakon o visokom obrazovanju, koji je u centru Vladine politike i koji je pretočen u značajne buddžetsKe izdatke kroz nove troškove u vidu besplatnih osnovnih i master studija.

Premijer je naglasio da ovi podaci govore da Vlada nema bilo kakvu ambiciju plekanja nego da podstiče univerzitet u ostvarivanju svoje misije I podsjeća da su problemi nastali nakon odluke Vlade da se sjedište VMŠ i dalje zadrži u Beranama.

"Ta odluka je zasnovana na nadležnostima Vlade a ne bilo kakvim uzetim nadležnostima. Te reakcije sam nekada razumio, ali su nekada bile i na ivici pristojnosti. Odluke Vlade se moraju poštovati. Zamislite u nekoj državi da donese Vlada odluke i da one ne obavezuju nikog. I u tom smislu su članovi Upravnog odbora Univerziteta ( kojih je 5 od 15 članova) koji su iz redova Vlade pokrenuli inicijativu za razrješenje rektorke Vojvodić zbog nepoštovanja odluke Vlade i neizvršavanja odluke Vlade", kazao je Marković.

Vojvodić se ranije danas izjasnila o incijativi za njeno razrješenje navodeći "da se radi se o političkom pamfletu, ispisanom makijavelističkim manirima".

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče je tokom elektronske sjednice prihvatio inicijativu predstavnika Vlade u tom tijelu da rektorka Radmila Vojvodić bude smijenjena, uz tri glasa protiv, a 12 za.

Bonus video: