Agencija za životnu sredinu od inspekcije traži da investitore mHE podsjeti na zakonsku obavezu

Program monitoringa stanja životne sredine obuhvata praćenje stanja pojedinih elemenata životne sredine i stanja objekata planiranog zahvata. Tako, pored ostalog, u toku eksploatacije objekta postoji obaveza monitoringa ekološki prihvatljivog protoka, odnosno “biološkog minimuma”

5894 pregleda 1 komentar(a)
Investitori u obavezi da redovno izvještavaju o stanju životne sredine (ilustracija), Foto: Investitor.me
Investitori u obavezi da redovno izvještavaju o stanju životne sredine (ilustracija), Foto: Investitor.me

Investitori malih hidroelektrana (mHE) nisu Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) dostavili izvještaje o stanju biodiverziteta, zbog čega je Agencija uputila zahtjev Ekološkoj inspekciji i tražila da investitore uputi na zakonsku obavezu.

Nosioci projekata za mHE dostavili su Agenciji izvještaje o praćenju stanja životne sredine za pojedine segmente, piše, pored ostalog, u zahtjevu EPA koji je upućen inspekciji, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

”Kako su isti bili o obavezi da dostave izvještaje koji se odnose na praćenje stanja biodiverziteta, s tim u vezi je neophodno da nosioce projekata koji su dobili ekološke saglanosti za predmetne mHE i realizovali projekat ili su u fazi izvođenja projekta, još jednom uputite na obavezu dostavljanja podataka utvrđenih programom praćenja uticaja na životnu sredinu, kako ne bi kršili odredbe Zakona”, navodi se u zahtjevu Agencije.

Zahtjev inspekciji direktor Agencije Milan Gazdić uputio je 21. oktobra.

Nosilac projekta mHE, u zakonskoj je obavezi da rezultate monitoringa dostavlja organu lokalne uprave na čijoj teritoriji se nalazi postrojenje i Agenciji za zaštitu životne sredine. Obaveza investitora je i da planira i obezbijedi finansijska sredstva za obavljanje monitoringa emisije, kao i za druga mjerenja i praćenja uticaja svoje aktivnosti na životnu sredinu.

Program monitoringa stanja životne sredine obuhvata praćenje stanja pojedinih elemenata životne sredine i stanja objekata planiranog zahvata. Tako, pored ostalog, u toku eksploatacije objekta postoji obaveza monitoringa ekološki prihvatljivog protoka, odnosno “biološkog minimuma”.

”Biološki minimum” neophodan je za održavanje autohtonih zajednica vodotoka nizvodno od vodozahvata, odnosno osiguranje osnovnih životnih uslova za vodotok karakterističnih bioindikatora.

Programom monitoringa obavezuje investitora i da prati stanje flore i faune, a ako rezultati pokažu negativan uticaj na endemične i nacionalno zaštićene vrste, izvodač treba da preduzme odgovarajuće mjere kako bi se uklonio taj uticaj.

Program monitoringa može da definiše i obavezu da se za vodotok, u toku izgradnje, vrši ispitivanje kvaliteta vode... a investitori nadležnima dostavljaju i izvještaje o ispitivanju buke u životnoj sredini.

Prema podacima iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, većina investitora mHE dostavlja Agenciji izvještaje o mjerenju vodostaja, ispitivanju kvaliteta vode, ispitivanju buke, izvještaj o monitoringu ekološki prihvatljivog minimuma, vodostaju... Izvještaje su u tom smislu dostavili “Simes inženjering” iz Podgorice, “Synergy”, “Hidroenergija” iz Baerana, mHE “Mojanska” iz Andrijevice, “Kronor” iz Podgorice, D.O.O. “Hydro Bistrica”...

Bonus video: