Kanalizaciona mreža zatvorila saobraćajnu žilu kucavicu Ulcinja

Motorna vozila se zbog toga preusmjeravaju na alternativnu saobraćajnicu preko “Đerana 1” do bulevara Teuta. Istovremeno, zabranjeno je kretanje vozila od Teute prema ulici “Đerane 1” kod objekta “Kliko”.

4883 pregleda 0 komentar(a)
Radovi u Ulici Majke Tereze, Foto: Samir Adrović
Radovi u Ulici Majke Tereze, Foto: Samir Adrović

Zbog izvođenja radova na realizaciji projekta izgradnje kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja Kodre, Bratica, Bijela Gora i Totoši, od ponedjeljka je zatvoren za saobraćaj u oba smjera dio ulice Majke Tereze od benzinske pumpe “Kalamper” do objekta “Džemo”.

Vrlo frekventna Ulica Majka Tereza predstavlja svojevrsnu saobraćajnu žilu kucavicu budući da uže gradsko jezgro povezuje sa putnim pravcima prema Velikoj plaži, Štoju i Adi, prigradskim i seoskim naseljima i Skadru kao i Baru.

Motorna vozila se zbog toga preusmjeravaju na alternativnu saobraćajnicu preko “Đerana 1” do bulevara Teuta. Istovremeno, zabranjeno je kretanje vozila od Teute prema ulici “Đerane 1” kod objekta “Kliko”. Iz Opštine su saopštili da će privremeni režim saobraćaja važiti do 29. oktobra.

Saobraćaj se teško odvija i kod malog kružnog toka kod Vodovoda i kanalizacije, gdje su ranije izvođeni radovi zbog čega je dio te ulice ostao bez asfalta.

Aktuelni predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je da će u ovoj fazi radovi biti izvođeni sve do raskrsnice za CEDIS, zbog čega je zamolio građane za razumijevanje i strpljenje. Podsjetio je da su rokovi za realizaciju projekta davno probijeni, ali je izrazio očekivanje da bi ovog puta mreža mogla biti u funkciji na proljeće.

”Prvo ide testiranje i tehnički prijem, pa tek onda priključenje četiri naselja na mrežu. Taj posao biće zahtjevan jer je u pitanju primarna a ne sekundarna ili tercijarna mreža”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

Nije siguran da li će na mrežu biti prikopčani u međuvremenu mnogi izgrađeni objekti i hoteli visokih kategorija u Ulcinjskom polju.

”To je pitanje za ljude koji su direktno inkorporirani u izradu projekta”, kazao je Bajraktari.

Bivši predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i administrator italijanske kompanije “Spiga S.R.P” iz Udina, Mario Skarsini potpisali su u septembru 2019. ugovor o izgradnji kanalizacione mreže za četiri naselja u opštini Ulcinj. Sva ta naselja gravitiraju potoku Bratica koji predstavlja kolektor otpadnih voda i jedan je od najvećih zagađivača kanala Port Milena.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta vode na tom području. Ukupna dužina predviđene kanalizacione mreže iznosiće 14,45 km. Potpisani ugovor o radovima obuhvataće izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije. Vrijednost investicije je 4,5 miliona eura a rok završetka radova, bio je oročen na godinu.

Projektom je, kako je tada saopšteno iz Opštine, predviđeno postavljanje oko 11,5 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, oko 480 bunara, izgradnja crpne stanice na lokalitetu Ulcinjsko polje i drugi prateći radovi.

I do tada se na početak realizacije tog projekta čekalo nekoliko godina budući da je SO Ulcinj još 2015. usvojila odluku o kreditnom zaduženju. Sredstva su tada obezbijeđena kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kaldrma bez rupa?

U toku su i radovi na sanaciji ulcinjske kaldrme u Staroj Čaršiji u centru grada, saopštili su iz Opštine Ulcinj na svojoj fb stranici. Navodi se da će radovi biti izvođeni fazno, kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje saobraćaja.

Kaldrma je oštećena na nekoliko mjesta, na kojima su se pojavila udubljenja koja je gotovo nemoguće mimoići zbog frekventnosti saobraćaja.

”Radove, koji će trajati 15 dana, nadziraće komunalni policija”, piše u objavi.

Bonus video: