Zaštitnik: Policija nečovječno postupala prema uhapšenom državljaninu BiH

Državljanin BiH žalio se da mu nije dozvoljeno da kontaktira advokata i da je prvi obrok dobio nakon 24 sata. Zaštitnik preporučio policiji da ubuduće postupa u skladu sa zakonima

19692 pregleda 5 komentar(a)
Državljanin BiH žalio se na postupanje CB Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Državljanin BiH žalio se na postupanje CB Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zaključio je da je policija nečovječno postupila prema državljaninu Bosne i Hercegovine, koji je u decembru prošle godine uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

”Kumulativni efekat dužine trajanja zadržavanja koje nije praćeno odgovarajućim garancijama, činjenice da ne postoji dokaz da je podnosilac pritužbe bio informisan o bilo kojem pravu do predaje lica službenicima dežurne službe, kao i nedostaci koji se tiču izostanka uzimanja hrane, faktori su koji opredjeljuju zaštitnika da zaključi postojanje nečovječnog postupanja u odnosu na podnosioca tokom trajanja policijskog zadržavanja, shodno čl.3 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i čl. 28 Ustava Crne Gore”, piše u dokumentu koji potpisuje zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Mirjana Radović.

Zbog toga je Upravi policije (UP) preporučeno da ubuduće, prilikom preduzimanja policijskog ovlašćenja, u potpunosti postupa u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, Zakonikom o krivičnom postupku, a prilikom zadržavanja osobe u skladu sa Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova.

Takođe, preporuka toj instituciji je i da prilikom prikupljanja obavještenja u vezi rasvjetljavanja krivičnih djela ili prekršaja u službenim prostorijama snima uređajima za audio-vizuelno snimanje, kako bi se zaštitila bezbjednost i imovina građana, kontroliše primjenu policijskih ovlašćenja, kao i zaštite policijskih službenika...

Državljanin Bosne i Hercegovine A.M. (35) i državljanin Crne Gore N.K. (25) uhapšeni su u decembru prošle godine zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Oni su, kako je tada saopšteno iz Uprave policije, pokušali sa osam migranata da nedozvoljeno pređu državnu granicu morskim putem iz Crne Gore u Italiju.

“Regionalni komunikacioni centar granične policije Jug je 12. decembra oko 20.40 časova iz Budvanskog zaliva detektovao isplovljenje sumnjivog plovila u pravcu otvorenog mora prema Republici Italiji, koje je za sobom vuklo manje plovilo u nepovoljnim hidronavigacijskim uslovima. Nakon detekcije kretanja plovila službenici policije su upotrebom službenog patrolnog plovila sumnjivo plovilo presreli i zaustavili na udaljenosti od oko tri nautičke milje od Budve, te utvrdili da je riječ o gliseru tivatskih registarskih oznaka sa 10 lica koji je za sobom teglio gumeni tender”, naveli su iz UP.

Državljanin BIH je u pritužbi instituciji Zaštitnika naveo da u Crnoj Gori boravi na osnovu dozvole za privremeni boravak, a po osnovu braka sa crnogorskom državljankom i da su ga inspektori Centra bezbjednosti Budva lišili slobode 12. decembra, dok mu je sjutradan određen pritvor. On je, između ostalog, tvrdio da je pet inspektora ispitivalo i da je tokom trajanja tog pritvora tražio advokata, ali da mu navodno nijesu dozvolili da ga pozove. Naveo je i da je prvi obrok u pritvoru u CB Budva dobio nakon 24 sata.

On je, prema dokumentu, tvrdio da priznaje da je zatečen sa više Indijaca na plovilu, ali ne i da je počinio krivično djelo, kao i da su strance ispitivali bez sudskog tumača...

Zamjenica zaštitnika je u mišljenju, između ostalog, podsjetila na obavezu djelotvornog, pravovremenog i ažurnog postupanja u slučaju sumnje u zloupotrebu službenih ovlašćenja od policije, uz omogućavanje oštećenoj strani dostupnosti samog postupka, u mjeri u kojoj je to potrebno za zaštitu njegovih prava.

”Zaštitnik podsjeća da se hitno i blagovremeno postupanje državnih organa u ispitivanju navoda o zlostavljanju smatra ključnim za očuvanje povjerenja javnosti u njihovu privrženost vladavini prava i otklanjanje sumnji da vlast ima tendenciju da zataškava ili toleriše nezakonite radnje državnih službenika”, zaključuje se u dokumentu.

Bonus video: