Haglajtner: Reforma javne uprave prioritet za EK

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da će na sastanku biti predstavljene brojne aktivnosti preduzete u cilju implementacije strateških dokumenata iz oblasti reforme javne uprave, s fokusom na one čijom će se realizacijom obezbijediti ostvarenje ključnog cilja
78 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak grupe za reformu javne uprave, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Sastanak grupe za reformu javne uprave, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 28.09.2017. 15:27h

Reforma javne uprave prioritet je za Evropsku komisiju (EK), poručio je Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

U Podgorici je danas počeo peti sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR), formirane između Evropske komisije i Crne Gore.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da će na sastanku biti predstavljene brojne aktivnosti preduzete u cilju implementacije strateških dokumenata iz oblasti reforme javne uprave, s fokusom na one čijom će se realizacijom obezbijediti ostvarenje ključnog cilja.

Taj cilj je, kako je pojasnila, profesionalna, odgovorna i transparentna javna uprava, u skladu sa evropskim standardima.

„Ona je istakla da je kvalitet usluga u javnoj upravi od presudnog značaja za ostvarenje većeg stepena kvaliteta života građana i stvaranje povoljnog ekonomskog i socijalnog ambijenta koji opredjeljuje ukupni društveni razvoj“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je kazala da je u proteklom reformskom periodu u Crnoj Gori urađeno mnogo, i da su kreirani stabilni normativni preduslovi donošenjem brojnih sistemskih zakona i pratećih podzakonskih akata, kao i da se stalno prate praktični efekti novih rješenja, kako bi se otklonili uočeni nedostaci.

„U narednom periodu, prije svega, obezbijediće se kontinuitet u reformskim nastojanjima da se sistem javne uprave u Crnoj Gori učini još efikasnim i profesionalnim. Za to postoji jaka politička volja koja je prepoznata na način da su aktivnosti reforme javne uprave fokus djelovanja ove Vlade“, kazala je ona.

Haglajtner je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika Evropske komisije, Žan-Klod Junkera, koja, kako je kazao, daje snažan impuls koji sada treba da vodi javna uprava Crne Gore.

Haglajtner je, kako se navodi u saopštenju, ukazao na brojne izazove koji očekuju crnogorsku javnu upravu u tom procesu.

On je istakao i važnost donošenja novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u dijelu zapošljavanja u skladu sa zaslugama i sposobnostima.

„Reforma javne uprave je prioritet za Evropsku komisiju“, istakao je Haglajtner i naglasio da je istovremeno i prioritet za pretpristupnu podršku EU u okviru koje je 15 miliona EUR izdvojeno za tu oblast.

Haglajtner je kazao da optimizacija predstavlja zahtjevan zadatak za crnogorsku administraciju, ali istovremeno i ključni, da bi se postigao balans između stručnosti i identifikovanih potreba u pogledu izazova i obaveza iz procesa pristupanja EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, predmet petog sastanka je razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reformi i planiranih aktivnosti usmjerenih na uspostavljanju efikasne i efektivne javne administracije.

Iz tog resora su podsjetili da je PAR formiran u cilju unaprjeđenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore.

„Rad Radne grupe usmjeren je na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave 2016-2020 i Program upravljanja javnim finansijama“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: