Brđanin: Uprava policije ostaje posvećena edukaciji i profesionalizaciji postojećeg kadra

Zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim poručila je da iskustvo sljedeće generacije oblikuje društvo koje ćemo vidjeti u Crnoj Gori u budućnosti

2528 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim poručila je da im je stalo do implementacije vladavine prava u Crnoj Gori, a posebno kada se radi o zaštiti najugroženijih u društvu.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim su, kako je saopšteno, danas otvorili radionicu za državne tužioce i Stručnu službu Višeg državnog tužilaštva "Unapređenje vještina uzimanja izjava od svjedoka“.

Radionica se, kako navode, sprovodi u okviru projekta Nacionalne kriminalističke agencije Vlade Ujedinjenog Kraljevstva "Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja i iskoršćavanja“, a koja će trajati do 11. novembra.

"Današnja aktivnost je još jedna snažna potvrda podrške Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, posebno britanske Kriminalističke agencije u jačanju kapaciteta kako crnogorske policije, tako i pravosudnog sistema u oblasti koja pogađa najranjiviju i najdragocjeniju kategoriju našeg društva, djecu", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Uprava policije je, ističu, opredijeljena da kontinuirano radi na unapređenju svojih kapaciteta u toj oblasti, kao i jačanju međuagencijske saradnje i konstruktivnom nacionalnom pristupu u rješavanju problema eksploatacije djece i seksualnog zlostavljanja.

Brđanin je, kako je saopšteno, naglasio da Uprava policije ostaje posvećena edukaciji i profesionalizaciji postojećeg kadra, u svrhu kvalitetnog i blagovremenog prikupljanja neophodnih materijalnih dokaza na kojima će se temeljiti sama istraga na predmetima u kojima su oštećena djeca, a od kojih će umnogome zavisiti budući ishod cjelokupnog postupka.

"Rad na ovim predmetima podrazumijeva ne samo profesionalnu i stručnu policijsku službu, već obučenost i posvećenost cjelokupnog sistema uključenog u rad sa djecom – centre za socijalni rad, tužilaštva, sudove, jer multidisciplinarnost garantuje uspjeh na svim poljima, a to je ono što ovaj projekat koji sprovodi Nacionalna kriminalistička agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva čini izuzetno važnim za našu državu i društvo u cjelini, obezbjeđujući sistemski odgovor države koji pored represivnog ima i preventivno dejstvo" istakao je Brđanin.

Pilbim je rekla da su zahvalni na kontinuiranoj posvećenosti radu u ovoj važnoj oblasti.

"Stalo nam je do implementacije vladavine prava u Crnoj Gori, a posebno kada se radi o zaštiti najugroženijih u društvu. Iskustvo sljedeće generacije, vaše djece, oblikuje društvo koje ćete vidjeti u Crnoj Gori u budućnosti“, kazala je Pilbim.

Podsjećaju da su partneri iz Ujedinjenog Kraljevstva, nedavno sproveli specijalističku obuku za policajce i socijalne radnike, omogućivši im, kako navode, na taj način dodatna znanja i vještine za prepoznavanje trauma prouzrokovanih seksualnim deliktima, prikupljanje dokaza i dobijanje prvog iskaza od žrtve.

Dodaju da su uz podršku britanske ambasade započeti i procesi uređenja prostorija za djecu u odjeljenjima bezbjednosti, i tužilaštvima, a sve, kako kažu, u cilju podizanja standarda za rad sa djecom i stvaranja ambijenta za zaštitu njihovog najboljeg interesa.

"Projekat o zaštiti djece od nasilja i seksualnog iskorišćavanja će predstavljati platformu za unapređenje saradnje, jačanje administrativnih i operativnih kapaciteta crnogorske policije u borbi protiv ovog oblika kriminala, te doprinijeti ostvarivanju mjerljivijih rezultata i ispunjenju jednog od ključnih preduslova u procesu pregovora sa EU - zaštiti djece od svih oblika nasilja", navodi se u saopštenju.

Bonus video: