Treći brod britanske Kraljevske mornarice doplovio u Bar

Iz britanske ambasade saopšteno je da se ovom posjetom potvrđuje vrijednost odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

2474 pregleda 8 komentar(a)
Brod Albion, Foto: Britanska ambasada
Brod Albion, Foto: Britanska ambasada

Treći brod britanske kraljevske mornanice Albion uplovio je jutros u Luku Bar. Krajem prošle sedmice, u Crnu Goru su doplovili Argus i Mauntsbej (Mounts Bay).

Iz britanske ambasade saopšteno je da se ovom posjetom potvrđuje vrijednost odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

„UK nastavlja da pruža bilateralnu podršku u oblasti odbrane Vojsci Crne Gore. To obuhvata obezbjeđivanje važne vojne opreme za obuku, vježbe i pružanje obrazovanja u oblasti odbrane kao podršku naporima za izgradnju kapaciteta. Posjeta Kraljevskih marinaca Crnoj Gori dio je dogovorenog plana vježbi sa Crnom Gorom i unaprijediće naše odnose u oblasti odbrane, poboljšavajući integraciju i interoperabilnost između NATO saveznica", navodi se u saopštenju.

Albion brod
foto: Britanska ambasada

Kazali su i da ova posjeta naglašava vrijednosti koje Ujedinjeno Kraljevstvo pripisuje odnosima sa Crnom Gorom i da pokazuje kontinuiranu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

„Prisustvo broda kraljevske flote Albion u Baru ove sedmice predstavlja snažan podsjetnik na posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva partnerstvu u oblasti odbrane sa Crnom Gorom, kao saveznicom u NATO-u. Crna Gora je podložna prijetnjama koje dolaze izvan njenih granica i želimo da narod ove zemlje zna da smo uz vas“, rekla je britanska ambasadorka Karen Medoks.

Albion brod
foto: Britanska ambasada

„Pored saradnje u oblasti odbrane, zajedno radimo na podršci jačanju vladavine prava i demokratskih institucija, kako bi Crna Gora mogla da razvije otpornost na one uticaje koji za cilj imaju stvaranje podjela i nestabilnosti. Posvećeni smo stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana“, dodala je ona.

Kapetan Sajmon Keli kazao je kako je oduševljen što je brod kraljevske flote „Albion“ u posjeti Crnoj Gori.

„Radujemo se što ćemo razviti bliskije odnose sa crnogorskim kolegama dok sprovodimo zajedničku obuku“, naveo je on.

HMS Albion je opisan kao "švajcarski vojni nož" kraljevske mornarice - i to s dobrim razlogom, ističu iz ambasade. Taj amfibijski brod može da prevozi 400 mornara i kraljevskih marinaca sa ogromnim rasponom vještina i iskustava, od tehničara i inženjera do medicinara i kuvara.

Utovarno pristanište Albiona sadrži kamione, mašine i plovne objekate koje njena posada koristi za obavljanje svojih dužnosti. Brod takođe nosi hitne zalihe za upotrebu u operacijama pomoći u katastrofama širom svijeta, od zaliha hrane do pumpi za vodu.

Bonus video: