Vode iz mljekare zagadile Zetu

Agencija za zaštitu životne sredine donijela rješenje i dala preporuke firmi iz Danilovgrada da smanji štetne uticaje na rijeku koja je i Natura 2000 stanište

29022 pregleda 28 komentar(a)
Mjesto ispusta otpadnih voda, Foto: volimdanilovgrad.me
Mjesto ispusta otpadnih voda, Foto: volimdanilovgrad.me

Danilovgradska firma “Šimšić Montemilk Lazine” ispuštanjem otpadnih voda značajno je uništila prirodne vrijednosti u Parku prirode “Dolina rijeke Zete” i direktno fizički uticala i dovela do negativnih promjena, pa i uzrokovati nestajanje živog svijeta.

To se, pored ostalog, navodi u rješenje Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), na čijem je čelu Milan Gazdić.

Iz Agencije ukazuju na to da lokacija na kojoj je nastala šteta predstavlja Natura 2000 stanište - park prirode “Dolina rijeke Zete” II zona zaštite, mjesto Kosići na području opštine Danilovgrad.

”Agencija za zaštitu životne sredine je došla do zaključka da je Operater kontinuiranim dugogodišnjim predmetnim radnjama i aktivnostima u prostoru II zone zaštite parka prirode ‘Dolina rijeke Zete’ direktno fizički uticao i doveo do negativnih promjena koje se manifestuju kroz Fragmentaciju Natura 2000 staništa uz velike količine otpadnih voda, određenim vrstama biljaka, riba i rakova, kao i narušavanje predionih karakteristika, odnosno promjene u samom koritu rijeke Zete koja za posljedicu može imati nestajanje živog svijeta koji naseljava predmetni recipijent, odnosno na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa zaštićenih vrsta i prirodnih staništa”, piše u rješenju koje je Agencija donijela 27. oktobra.

Agencija je postupak pokrenula po službenoj dužnosti.

”Na osnovu izvještaja broj 01-2241/1 Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Agencija je u saznanju da uzorak otpadne vode Mljekare Lazine koja posluje u okviru firme ‘Šimšić Montmilk’ - Danilovgrad uzet sa izlazne cijevi odakle ide u prirodni recipijent - rijeku Zetu, uzorkovan 22.07.2022. u periodu od 09.25 do 09.40 sati ne odgovara uslovima Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda”, piše u rješenju EPA.

Uzimajući to u obzir, te to da se lokacija ispuštanja zagađujućih supstanci u površinske vode nalazi u granicama Parka prirode “Rijeka Zeta”, i da, navode iz EPA, firma iz Danilovgrada ima evidentiranu istoriju aktivnosti ispuštanja otpadnih voda koje svojim hemijskim sastavom ne odgovaraju uslovima propisanim pravilnikom, a da one stalnim ispuštanjem mogu dovesti do devastacije lokacije, Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak utvrđivanja štete u životnoj sredini. O svemu, Agencija je početkom avgusta obavijestila i nadležnu inspekciju.

”Postupajući u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti da navedene otpadne vode koje se ispuštaju iz Mljekare Lazine, a koja posluje u okviru firme ‘Šimšić Montmilk’ - Danilovgrad mogu predstavljati djelatnosti i aktivnosti koje predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, Agencija je rješenjem broj 03-UPI-1148/2 od 03.08.2022. godine obrazovala Stručni tim sa zadatkom da utvrdi da li je došlo do štete ili neposredne opasnosti od štete prepoznate Zakonom”, piše u rješenju koje potpisuje direktor EPA Milan Gazdić.

Agencija je i od firme iz Danilovgrada tražila da se izjasni o navodima i utvrđenim činjenicama.

”Operater se dopisom od 19. 09. izjasnio da utvrđeni navodi ne stoje iz više razloga, i to: da navedeno uzorkovanje, izvršeno od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju nije izvršeno pravilno, odnosno u skladu sa Uputstvima za uzorkovanje iz rijeka i potoka Instituta za standardizaciju..., da ovlašćeni predstavnici Mljekare Lazine nisu bili informisani o predmetnom uzorkovanju; da Operateru nije omogućeno učestvovanje u predmetnom postupku”, piše u rješenju.

Agencija je potom krajem septembra uputila dopis Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju - Odsjek za kvalitet voda, u kome je tražila zvanično izjašnjenje o načinu postupanja i uzorkovanja otpadne vode Mljekare Lazine koja posluje u okviru firme “Šimšić Montmilk”, uzorkovanog 22. jula.

”U izjašnjenju Zavoda od 06. oktobra se navodi da je laboratorija Zavoda nadležna za praćenje kvaliteta površinskih voda, i akreditovana po Standardu MEST EN ISO/IEC 17025:2018 i ispunjava zahtjeve kompetentnosti labaratorije za ispitivanje, te da su metode uzorkovanja površinskih i otpadnih voda akreditovane, kao i da sve poslove Labaratorija za ispitivanje voda Zavoda za hidrometerologiju vrši stručno u skladu sa pravilima struke i nauke, saglasno propisima koji regulišu ovu oblast rada”, navedeno je u rješenju.

Agencija u tom dokumentu navodi da su štetu u životnoj sredini utvrdili na osnovu dostupne dokumentacije koja je pribavljena u ispitnom postupku - Izvještaja HMZCG o ispitivanju kvaliteta voda, Izvještaja uprave za inspekcijske poslove - odsjeka za vodoprivrednu inspekciju, Izvještaja stručne komisije, Izjave Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Firmi iz Danilovgrada naloženo je da o svom trošku sprovede sve potrebne preventivne tehničke mjere, u cilju minimizacije uticaja zamućenja i zagađenja voda rijeke Zete, kako bi iste sveo u graničnim propisanim vrijednostima.

”Odnosno na najmanju moguću mjeru, do realizacije projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za čiju izgradnju je Operater pribavio ekološku saglasnost od strane Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštite životne sredine, opština Danilovgrad”, piše u rješenju.

Firmi iz Danilovgrada, takođe, naloženo je da o svom trošku, u skladu sa Zakonom o vodama, na ispustu otpadnih voda mljekare Lazine u rijeku Zetu, postavi uređaj za mjerenje količine otpadnih voda koje se ispuštaju u tu rijeku.

Danilovgradska firma takođe se obavezuje da izradi i Agenciji na saglasnost dostavi Predlog mjera remedijacije usljed nastale štete u životnoj sredini.

”Šimšić Montemilk” dužan je da Agenciji u roku od 30 dana od prijema rješenja dostavi informacije o sprovedenim radnjama i aktivnostima u vezi sa sprovođenjem preventivnih mjera i postavljanjem uređaja za mjerenje ispusta otpadnih voda.

U roku od 45 dana, danilovgradska firma treba da Agenciji dostavi na saglasnost predlog mjera remedijacije.

Bonus video: